latinica  ћирилица
06/05/2015 |  13:44 | Аутор: Независне

Студија: Смршајте и зауставите вријеме!

Сви знамо да са годинама не долазе само боре до изражаја, већ и вишак килограма са којим се веома тешко изборити, нарочито у менопаузи.
Воће и поврће (илустрација) -
Воће и поврће (илустрација)

Ево које намирнице ће вам у томе помоћи, а које ће отежати тај процес, пише Блиц.

Како старимо, наш метаболизам се успорава, а научници су открили да мушкарци и жене који су свакодневно пили бар шољу јогурта имају веће шансе да изгубе на тежини. Такође и они који су јели пилетину, орахе и морске плодове, док је код особа које су на свом менију претежно имале црвено месо, месне прерађевине и угљене хидрате тај процес губитка килограма мало тежи.

Студија је показала непримјетну разлику у губитку килограма између особа које су јеле пуномасне млијечне производе и оних који су радије бирали продукте са нижим постотком масноће, али запажен је пораст испитаника који су заиста смршали тако што су уврстили млијечне производе у исхрану.

Мада научници тврде да је комбинација хране један од главних узрока гојазности и борбе са килограмима. Тако се не препоручује црвено месо у комбинацији са угљених хидратима, јер поспјешује гојазност и отежава смањење килограма.

Познато је већ да старији људи су мање физички активни, што такође доводи до проблема са килограмима, али оно што нутриционисти савјетују јесте да је неопходно смањити дневни унос хране за 200 калорија након 45 године живота, како би спријечили да њихова вага покаже оно што не желе.

Декан на Универзитету у Бостону, који је био аутор ове студије о смањењу калорија са порастом година, наводи да је најефикаснија стратегија управо та - бројање калорија.

"Студија је показала да бројање калорија има дугорочан учинак када је смањење килограма у питању, мада неке намернице дефакто помажу у смањењу килограма, док друге поспјешују пораст килограма." рекао је.

Према његовим наводима неопходно је уврстити рибу, пилетину без кожице, јогурт и орахе, али и избјегавати рафинисане житарице, скроб, шећер, црвено месо и прерађено месо. Такоже студија је показала да особе које су конзумирале више млијечних производа, лакше су губиле на килограмима.

У истраживању су испитаници били подвргнути нискокалоричној дијети, а неки од њих су морали да конзумирају више сира, јогурта и млијека с мање масноћа. Показало се да су лакше смршали испитаници који и су у дијету укључили више млијечних производа, а они који су умјесто три млијечна производа дневно јели пет порција најбрже су изгубили килограме.

Млијеко и млијечни производи помажу у очувању здравља и доприносе одржању здравог скелетног система. Јогурт и слични производи од млијека могу помоћи у рјешавању проблема констипације и у спречавању инфекција. Они су одличан извор калцијума, протеина и витамина. Кисело-млијечни производи такође, могу помоћи у мршављењу, ако се користе правилно.