latinica  ћирилица
06/05/2015 |  17:44 | Аутор: Агенције

Ходајте боси по шљунку

Спуштени сводови и равна стопала могу да се коригују. Мишиће стопала требало би свакодневно јачати по 10 до 15 минута. Уколико се неправилности не исправе на вријеме, касније се појављују болови у ногама.

Дјеци која имају равна стопала и спуштене сводове старији савјетују да љети што чешће ходају боси, нарочито по неравном терену, да масирају стопала, одлазе у дуге шетње, баве се трчањем и другим спортско-забавним активностима.

Препоручује се, наравно, ношење адекватне обуће одговарајуће величине и примјерене дјететовим активностима. Дијете би требало да носи и анатомске улошке који ће обезбиједити растерећење стопала и адекватан положај ноге у обући при ходу.

Како би се спријечило напредовање деформитета и постигла корекција, најмлађи морају да раде и вјежбе за јачање мишића стопала. Најбоље је да се за ову активност сваког дана издвоји 10 до 15 минута, и веома је важно да се вјежбе изводе правилно. Свако вјежбу треба урадити седам до десет пута.

Уколико се деформитет стопала не коригује на вријеме, дјеца са равним табанима могу да имају болове у ногама, брзо се замарају, не могу дуго да ходају, нерадо трче или трче неправилно. Како дијете расте, проблеми постају израженији и болнији.

Вјежбе са савијеним кољенима

* сједите на под, савијте кољена, предњи дио стопала одвојите од подлоге, прсте згрчите, пете остају на тлу,

* док сједите на поду савијених и спојених кољена, наизменично одижите пете и предњи дио стопала од подлоге,

* сједите на под, савијте кољена, испод стопала ставите марамицу па покушајте да је ухватите прстима,

* сједите на под, савијте кољена, ставите стопало преко стопала. Подизати предњи дио једног стопала, а другим давати отпор,

Вјежбе са опруженим ногама

* сједите на под, испружите ноге, па привлачите стопала према поткољеницама,

* сједите на под, испружите ноге и наизменично савијајте једну па другу ногу у кољену, тако да кољено иде у страну, а стопало је окренуто ка унутра,

* сједите на под, испружите ноге, и окрећите један табан према другом,

* кружите стопалима према унутра, а затим и у супротном правцу.

Вјежбе ходања

* ходајте на спољашњој ивици стопала, прсти су згрчени,

* ходајте на петама, подигните предњи дио стопала а прсте згрчите,

* ходајте боси по трави, шљунку, крупнијем пијеску, косим површинама (узбрдо и низбрдо),

* ходајте боси по конопцу који је развучен по поду, тако да је спољна ивица стопала поред конопца, а палац на конопцу,

* ходајте са згужваном марамицом међу прстима.

Тест на деформитете

Да ли дијете има равна стопала или спуштене сводове, може да се утврди тако што ће мокрим стопалима да стане на равну површину, најбоље на бетон или плочице у купатилу. Други начин је да дијете босо стане окренуто леђима испред родитеља. Ако је Ахилова тетива искривљена у страну, пета заротирана у поље, а ослонац стопалом о под на унутрашњој страни, то је сигуран знак да дијете има поменути деформитет.
* рукама се ослонити на подлогу иза задњице. Одижите бокове и пренесите тежину на пете, а предњи дио стопала подигните од тла.