latinica  ћирилица
09/05/2015 |  10:18 | Аутор: РТРС

Фестивал хорова "Златна вила"

Наступом четири хора у Приједору вечерас се наставља 15. међународи фестивал хорова "Златна вила" на којем у двије вечери наступа девет хорова из Словеније, Хрватске, Србије, Македоније, Бугарске, Чешке и Италије.
Бијељина: 14. међународни хорски фестивал - Фото: СРНА
Бијељина: 14. међународни хорски фестивалФото: СРНА

Своје умијеће вечерас ће показати хор "Риго вертикале" из Трентина, Дјевојачки хор "Евмолпеја" из Пловдива, хор "Гортинија" из Ђевђелије и хор "Кантка Летиција" из Злина.

Прве фестивалске вечери у Позоришту Приједор наступили су Ријечки коморни збор "Вал", Новосадски камерни хор, Академски певски збор "Тоне Томшич" Универзитета у Љубљани, Хрватско пјевачко друштво "Калник" из Крижеваца и Мешовити хор АКУД "Иво Лола Рибар" из Београда.

На свечаности отварања фестивала наступили су приједорски хорови Српско православно црквено пјевачко друштво "Вила" и "Вилењак", који окупља дјецу предшколског узраста.

"Златном вилом" почеле су овогодишње мајске свечаности поводом 16. маја, Дана града, а одржава се у знаку два јубилеја - 15 година фестивала и 130 година хорског пјевања у граду на Сани.

За врхунске домете у хорском пјевању вечерас ће бити додијељена плакета "Златна вила" и новчана награда од 5.000 КМ, хор који освоји награду публике добиће и новчану награду од 1.500 КМ.

Жири има могућност да додијели пет посебних признања за неке од елемената хорског пјевања - најбоља изведба савременог, домаћег, духовног и дјела старог мајстора, те иновација и виртуозност у интерпретацији.

У двадесетминутном наступу сваки хор изводи по пет композиција - дјело старог мајстора, савремено дјело из 20. вијека, дјело једног српског и једног домаћег аутора, као и дјело по слободном избору.

Наступе оцјењује жири у саставу предсједник Даринка Матић-Маровић из Београда и чланови Владимир Крањчевић из Загреба и Светислав Божић из Београда.

Извшрни покровитељ овогодишње "Златне виле" је град Приједор са 50.000 КМ, покровитељ Министарство просвјете и културе Републике Српске, генерални спонзор "Арселор Митал" Приједор, а пријатељи фестивала НЛБ Развојна банка, кексара "Мира" и хотел "Приједор".

Друго фестивалско вече почиње у 19.30 часова у Позоришту Приједор. На полеђини улазница одштампана су имена свих девет хорова за гласове публике.