latinica  ћирилица
12/05/2015 |  08:31 | Аутор: ТАНЈУГ

Кери данас у Сочију на састанку са Путином и Лавровом

Амерички државни секретар Џон Кери састаће се данас са предсједником Русије Владимиром Путином и шефом дипломатије Сергејом Лавровом у Сочију, руском одмаралишту на Црном мору.
Путин - Кери (архив, © Sputnik/ Michail Klimentyev) -
Путин - Кери (архив, © Sputnik/ Michail Klimentyev)

То је први пут да Кери путује у званичну посету Русији од почетка кризе на истоку Украјине, која је значајно погоршала односе Москве и Запада, односно друга посјета откад је ступио на дужност шефа дипломатије САД, пренијеле су агенције.

У саопштењу Стејт Департмента се наводи да ће на састанку у Сочију, где Путин проводи ову недјељу у својој резиденцији, Кери са руским предсједником разговарати о актуелним темама попут Ирана, Сирије и Украјине.

"Ова посјета је дио актуелних напора да се одрже директне линије комуникације са високим руским званичницима и да се обезбиједи да се амерички ставови дају јасно до знања", истакла је портпаролка Стејт Дипартмента Мери Харф, пренио је АП.

Руско Министарство спољних послова изразило је наду да ће данашња посјета Керија Русији допринијети побољшању односа са САД, додајући ипак да би сарадња требало да се базира на једнаким правима.

"У дијалогу са САД смо више пута истакли да смо отворени за сарадњу која се темељи на једнаким правима, немјешању у унутрашње послове друге земље и неопходно поштовање за руске интересе, при чему у потпуности одбацујемо покушаје да се на нас врши притисак", наведено је у саопштењу.

Руско Министарство је додало и да се нада да ће "посјета америчког државног секретара Керија допринијети унапријеђењу билатералних односа, на чему у великој мјери почива глобална стабилност".

Руска новинска агенција Интерфакс пренијела је изјаву неименованог извора да ће за "поправљање" односа између Русије и Сједињених Америчких Држава бити потребне деценије, пренио је АФП.

Неименовани извор је рекао да Моска очекује од Вашингтона да буде конструктивнији у рјешавању украјинског проблема и да натјера Кијев на директан дијалог са представницима Доњецка и Луганска.

Он је рекао и да ће Москва затражити од Вашингтона да не снабдијева Кијев оружјем, назвавши то "главним питањем".

Керијева посјета долази у тренутку након што предсједник САД Барак Обама није присуствовао прослави 70. годишњице побнеде над нацистичком Њемачком у Москви, што су аналтичари широм свијета објаснили као вид "казне" због позиције Русије према Украјинском проблему.