latinica  ћирилица
15/05/2015 |  15:24 | Аутор: СРНА

Препоруке потрошачима у циљу превенције обољења

Агенција за безбједност хране БиХ позвала је медије да, превентивним активностима информисања и едукације потрошача о потенцијалним ризицима поријеклом из хране, допринесу превенцији обољења која се преносе храном.

Из Агенције наводе да је храна веома осјетљива материја и када је ријеч о храни не постоји такозвани нулти ризик или стоодстотна сигурност.

Увијек може доћи до контаминације хране уколико се с њом не поступа у складу са важећим прописима, процедурама и препорукама надлежних органа, упозоравају из Агенције.

Осим у храни, одређени узрочници тровања храном изоловани су у протеклом периоду код особља /клицоноша/ које је у директном контакту са храном, те је стога веома значајно да се здравље радника који рукују храном редовно провјерава санитарним прегледом, те да радници имају санитарну књижицу, као и развијену свијест о значају пријављивања болести и посјети љекару.

Ради превенције обољења чији је узрок/пут преноса храна, Агенција за безбједност хране БиХ је 23. априла доставила надлежним инспекцијским органима ентитета и Брчко дистрикта препоруке за појачане мјере контроле хране у свим фазама производње, прераде и дистрибуције. Агенција је посебно нагласила појачану контролу хране у дјечијим вртићима, угоститељским објектима, објектима за брзу исхрану, посластичарницама, те објектима у близини школа, аутобуских и жељезничких станица и аеродрома.

Осим субјеката који су одговорни за стављање здравствено-исправне хране на тржиште и надлежних институција које надзиру здравствену исправност хране, сами потрошачи имају велику одговорност јер неправилном припремом, руковањем и чувањем здравствено-исправне хране може доћи до контаминације и тако се може повећати ризик од болести преносивих храном.

С тим у вези, из Агенције препоручују потрошачима да храну купују искључиво у регистрованим објектима и да буду посебно опрезни са лако кварљивим намирницама као што су јаја, месо и млијеко, које је потребно чувати у одговарајућим расхладним уређајима.

Агенција у предстојећем периоду планира да, у сарадњи са удружењима потрошача у БиХ, организује едукативне скупове на којима би се потрошачима дали савјети и препоруке о начинима превенције обољења чији је узрок/пут преноса храна.