latinica  ћирилица
18/05/2015 |  13:22 | Аутор: ТАНЈУГ

Столтенберг: Терористи би као мигранти могли да стигну у Европу

Шеф НАТО Јенс Столтенберг упозорио је да би перипадници исламских екстремистичких група могли да стигну до Европе под плаштом миграната, а та могућност изискује ефикасну реакцију.

Столтенберг је то рекао на састанку министара спољних послова и одбране ЕУ, на којем треба да се одобри план Уније за поморску операцију којом би се омели кријумчари људи претежно са обала Либије, преноси АФП.

Упитан да прокоментарише извјештаје како група Исламска држава покушава да прокријумчари своје борце на бродовима с мигрантима у Европу, Столтенберг је потврдио да таква опасност од инфилтрирања "страних бораца" постоји.

Западни званичници често користе тај термин за људе из Европе и Блиског истока који су путовали у Ирак и Сирију да би се борили за ИС.

Столтенберг је истакао да НАТО чини напоре у сарадњи са сјеверноафричким и блискоисточним земљама како би се неутралисали основни узроци миграција, додајући да Алијанса засад не учествује у досад незабиљеженој поморској мисији ЕУ, која је услиједила након серије бродолома на Медитерану у којој су страдале на стотине миграната.

Столтенберг наводи да ЕУ досад није на овом плану тражила помоћ од НАТО, али да је Алијанса "спремна да помогне ако буде таквог захтјева".