latinica  ћирилица
19/05/2015 |  16:18 | Аутор: СРНА

Повезати универзитет и тржиште

Услови за повећање школарина за студенте у Републици Српској нису испуњени, јер студентима још није омогућено да раде током студија, те да буду што више независни од своје породице током студирања, рекао је представник Уније студената РС Војислав Савић.
Бањалука: "Студентски живот и финансирање високог образовања у БиХ" - Фото: СРНА
Бањалука: "Студентски живот и финансирање високог образовања у БиХ"Фото: СРНА

Након конференције "Студентски живот и финансирање високог образовања у БиХ" у Бањалуци, Савић је истакао да студенти у Српској нису довољно упознати са европским фондовима и начинима финансирања из њих, јер зависе од својих породица и нису приморани да раде.

"Када би студенти били принуђени да сами зараде за школарине, самим тим би више били и упознати са европским фондовима и ишли ка тржишту, али је претходно прије тога потребно да држава уради своје, а то је да повеже универзитет и тржиште", рекао је Савић.

Он је напоменуо да образовање сектор који даје резултате дугорочно, те самим тим држава треба много више улагати у образовање, и додао, да ако се студентима омогући рад током студија, повећање школарина мора бити условљено и повећањем квалитета образовног програма.

"То подразумијева на првом мјесту више праксе, која може, а не мора да се поклапа са запослењем током школовања", истакао је Савић, и додао, да студенти који имају само теорију, а не и праксу, нису довољно оспособљени за тржиште рада.

Проректор за наставу и студентска питања Универзитета у Бањалуци Симо Јокановић истакао је да је универзитети у Српској имају све бољу сарадњу са европским универзитетима.

"Постоји и одређен број пројеката кроз које долазе искуства, контакти са еминентним истраживачима, те треба то да подстичемо што више, како би се оспособили да повлачимо средства из европских фондова", истакао је Јокановић.

Он сматра да привреда и универзитет не сарађију у мјери у којој би требало, али да постоје активности како би се то промијенило.

Представник Центра за образовне политике Ивана Живадиновић из Београда је истакла да се сви универзитети из региона сукобљавају са проблемом да морају повећати дио сопствених финансија у односу на јавне издатке.

"Јавна средства ће остати примарни извор прихода универзитета и то се не може промијенити, али се може промијенити мотивисаност високообразовних институција да повећају друге изворе прихода, као што су пројектни", рекла је Живадиновићева.

Према њеним ријечима, истраживање које је проведено у 30 земаља Европе показало је да у поређењу са Србијом и Црном Гором, БиХ има значајно отворенији систем.

"Тако на универзитетима у БиХ има много више студената који долазе из нижих социо-економких категорија, што и не изненађује, јер највећи проблем са социјалном димензијом имају најразвијеније земље", рекла је Живадиновићева.

Конференцији у Бањалуци присуствовали су и представници федералног министарства образовања и науке, Болоња групе у БиХ, те Универзитета из Београда.