latinica  ћирилица
22/05/2015 |  10:24 | Аутор: СРНА

Четвртина одраслих може добити рак коже

Више од четвртине особа средње доби могло би да добије рак коже, пошто тестови показују да су се код њих већ десили први кораци ка развоју те болести, показују резултати новог истраживања у Великој Британији

Анализа узорака особа доби од 55 до 73 године указала је на постојање више од 100 ДНК мутација на сваком квадратном центиметру коже.

Стручњаци с Института Сангер, недалеко од Кембриџа, кажу да су ови резултати изненађујући.

Они напомињу да је превенција најбоља одбрана од штете коју нам наноси сунце.

Рак коже је један од најчешћих канцера код људи. Ултраљубичасто зрачење из свјетлости сунца бомбардује нашу кожу и изазива промјене у здравом ткиву, у којем се развија рак.

Научници су у истраживању користили узорке с вишка коже који су се формирали на очним капцима четири пацијента, а потом су анализирали ДНК коже да би детектовали прве кораке који воде ка настајању канцера.

- Највеће изненађење је размјера, пошто четвртина или скоро трећина ћелија има ове канцерогене мутације. То је много више него што смо очекивали, али те ћелије функционишу нормално - изјавио је доктор Питер Кембел, шеф одјељења за генетику рака у Сангеру.

За развој тумора потребно је да се догоде вишеструке мутације, али нико није сигуран колико треба да их буде.

Резултати истраживања објављени су у журналу "Сајенс" и показују да, ипак, постоје суптилне промјене у понашању ћелија у којима су се десиле умјерене мутације, односно да оне расту брже од осталих ћелија коже.

- Порука је да се ове мутације акумулирају током цијелог живота, а најбоља превенција је да све вријеме водимо рачуна о штети коју наноси излагање сунцу - рекао је Кембел и додао да сматра да људи не треба да се плаше.