latinica  ћирилица
22/05/2015 |  11:47 | Аутор: СРНА

САНУ против иницијативе за оснивање ВАНУК

Српска академија наука и умјетности оцијенила је данас да се иза иницијативе о оснивању јавне установе Војвођанска академија науке, умјетности и културе крију опасне политичке игре, чија би реализација озбиљно угрозила јединство научног, културног и умјетничког простора Србије.
САНУ - Фото: B92
САНУФото: B92

У саопштењу се наводи да је САНУ са изненађењем примила вијест о нацрту одлуке покрајинског Парламента о оснивању јавне установе - Војвођанска академија науке, умјетности и културе, посебно након неколико негативних оцјена уставности сличних иницијатива.

"Не улазећи у овом тренутку у мотивације предлагача, Извршни одбор САНУ је мишљења да је реч о опасним политичким играма које немају утемељења ни у научним, ни у уметничким критеријумима и потребама, и САНУ ће као највиша научна и уметничка установа у Србији својим активностима и даље настојати да ово јединство сачува", саопштено је из САНУ.

Влада АП Војводине је на разматрање покрајинском Парламенту упутила приједлог о оснивању такозваног ВАНУК-а.

Војвођанска академија наука и умјетности основана је 1979. године, а 1992. године је ушла у састав Српске академије наука и умјетности као огранак у Новом Саду.