latinica  ћирилица
22/05/2015 |  14:01 | Аутор: СРНА

Цвијановић: Преурањено разматрање информације о нападу у Зворнику

Предсједница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је да је нелогично то што је Савјет министара БиХ разматрао информације о нападу на полицијску станицу у Зворнику и акцији "Рубен" док се не добије довољан број чињеница о тим предметима
Жељка Цвијановић, предсједница Владе Републике Српске - Фото: РТРС
Жељка Цвијановић, предсједница Владе Републике СрпскеФото: РТРС

Цвијановићева је нагласила да је информација непотпуна и да не даје одговоре на питања које треба да да.

- Требало је да сачекају да им надлежни огани доставе закључке. Износити одговоре да је било која полицијска акција усмјерена против неке етничке групе или повратничке популације јесте нешто што само доприноси нереду у овој земљи, а никако реду. То су преусиљене и пренаглашене квалификације које нису утемељене - рекла је Цвијановићева.

Она је нагласила да јој се не свиђа начин на који се приступило таквом чину који јесте терористички акт, а који многи и не желе да окарактеришу на прави начин.

- Оно што посебно иритира све грађане и доводи у одређену тјескобу јесте то што нисмо добили јасан сигнал од свих политичких партија у овој компликованој држави, каква јесте, да осуђују тероризам и да су на страни оних који се боре против тероризма, него покушавају да нађу одређене изговоре - истакла је Цвијановићева.

Он је навела да народ мора да зна каквим је пријетњама изложен када је ријеч о његовом опстанку или простору на којем живи, а Српска треба да даје допринос онима који се боре против таквог зла и на глобалном и на микроплану.

Цвијановићева је додала да полиција има право да ради свој посао, и по сазнањима провјери свакога ко представља ризик за безбједност друштва и других грађана.

- Оно што је најважније јесте да се истраге проводе, и да је то један још увијек отворен предмет, и не знам из којег би га разлога разматрао Савјет министара - истакла је Цвијановићева.

С обзиром на то да су два министарства припремала извјештај о нападу на полицијску станицу у Зворнику 27. априла за Савјет министара, Цвијановићева је додала да све дјелује као раштимани оркестар који није могао да се усагласи о тако важном питању.

Савјет министара БиХ упознат је јуче о информацијама о терористичком нападу на Полицијску станицу у Зворнику и акцији МУП-а Републике Српске кодног назива "Рубен" на основу којих ће Парламентарној скупштини БиХ бити предложени одређени закључци.

Информације су Савјету министара БиХ доставили Министарство безбједности и Министарство за људска права и избјеглице БиХ.

Министар безбједности БиХ Драган Мектић рекао је на јучерашњој конференцији за новинаре да је закључено да се због свега што се догађало смире тензије и пронађу поуке да се спријечи нешто слично, али да на сједници Савјета министара БиХ нису хтјели да квалификују сам напад на полицијску станицу у Зворнику.

Након сједнице Савјета министара, министар за људска права и избјеглице БиХ Семиха Боровац рекла је да је ово министарство требало да испита да ли је током акције "Рубен" дошло до евентуалног нарушавања и угрожавања људских права повратничке популације.