latinica  ћирилица
22/05/2015 |  14:33 | Аутор: СРНА

Београд: Додик и Вучић заказали заједничку сједницу влада РС и Србије (ВИДЕО)

У Београду је одржан састанак предсједника Републике Српске Милорада Додика и премијера Србије Александра Вучића.
Састанак - Милорад Додик и Александар Вучић (архив) - Фото: СРНА
Састанак - Милорад Додик и Александар Вучић (архив)Фото: СРНА

Вучић је с предсједником РС Милорадом Додиком разговарао о унапређењу сарадње између Србије и РС, посебно у сфери економије, саопштила је владина Канцеларија за односе с медијима.

Премијер Александар Вучић најавио је да ће ускоро бити одржана заједничка сједница влада Србије и Републике Српске. "Ускоро заједничка седница двију влада", написао је Вучић на свом Твитер налогу. Договорено је да сједница буде одржана до краја јуна.

Предсједник Владе Србије, негирао је јуче да се на путу европских интеграција, Србији поставља услов да треба смањити ниво односа с Републиком Српском, наводећи да до сада никоме није пало на памет да му нешто слично каже.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да са премијером Србије Александром Вучићем није разговарао о спекулацијама да Србија на путу ка ЕУ треба да смањи ниво односа са Српском, нити о референдуму планираном за 2017. годину, ако Српској не буду враћене надлежности.

"Колико могу да видим и осјетим, ти односи су све бољи и не би требало никоме да сметају, јер се одвијају у оквиру Дејтонског споразума и Споразума о специјалним и паралелним везама између Србије и Српске", рекао је Додик новинарима у Београду послије састанка са Вучићем.

Он је истакао да у вези са тим нема ништа скривено, те додао да је Србија и раније исказивала да поштује територијални интегритет БиХ и Републику Српску као саставни дио БиХ.

"Нема ништа другачије од онога што, рецимо, ради Турска. Турска чак непримјерено помаже искључиво Бошњаке у БиХ и нико се не окреће на ту врсту пажње", нагласио је Додик.

Додик је оцијенио да су односи Србије и Српске добри и коректни и да све оно што се договори буде и реализовано.

"Да ли је неко исфрустриран или жели неку концепцију проводити, то је ствар спекулација", рекао је Додик, наводећи да иначе има превише спекулација у региону о покушајима дестабилизације.

Он је навео да је процјена да је безбједност у Српској добра, да нису угрожени национални и међунационални односи, као и да се Српска успјешно бори против свих облика криминала, па и тероризма, те да је једна од видљивијих чланица антитерористичке коалиције у региону.

Предсједник Додик навео је да Српска не оклијева да се бори у мултилатералним акцијама против било каквих облика криминала, одакле год долазио, што је потврдила и јучерашња акција.

"Можда постоји одређено незадовољство наводним концептима који нису реализовани око унитаризација БиХ, али то припада онима који су фрустрирани због тога", рекао је Додик.

Према његовим ријечима, БиХ не може да обезбиједи ништа друго, осим Дејтонског мировног споразума.

"Ако би ми данас понудили оно што је потписано у Дејтонском споразуму на поновну верификацију, спреман сам да потпишем поново тај споразум са текстом и словима како је тамо изворно написано. Према томе, толико о томе колико ми желимо да рушимо", рекао је Додик.

Он је подсјетио да су многи политичким насиљем, прије свега, међународни представници, намећући законе без икаквог правног основа, дерогирали правни, политички и уставни систем БиХ и разградили га, те наметнули нове институције које по Уставу не постоје.

"И сада постоји један читав процес који би промијенио Устав БиХ са намјером да легализује то насиље које је раније учињено. Ми смо брана томе и вјероватно због тога поново добијамо етикету `лоших момака`", рекао је Додик, наводећи да је он навикао да буде "лош момак" за неке неостварене амбиције.

Додик је рекао да му је најважније да штити интересе свог народа којег представља, своје политичке опције и Републику Српску, коју неизмјерно воли и за коју се бори.

"Притисак, што се мене тиче, не пролази! Био сам изложен притисцима у континуитету. Стога, ни нека нова врста притиска која би дошла само може да буде контрапродуктивна", поручио је предсједник Српске.