latinica  ћирилица
23/05/2015 |  09:07 | Аутор: СРНА

Канцеларија за КиМ: Прелази остају статусно неутрални

Канцеларија Владе Србије за Косово и Метохију саопштила је да нису тачне информације власти у Приштини да је на састанку у Бриселу договорена изградња "шест трајних граничних прелаза" и "отварање два нова гранична прелаза".

У саопштењу се истиче да је непобитна истина да сви административни прелази остају потпуно исти као до сада - статусно неутрални, без икаквих обиљежја, застава или рампи.

"Није договорена никаква изградња шест трајних граничних прелаза, нити отварање два нова гранична прелаза, како у свом данашњем саопштењу наглашава приштинска страна", наглашавају из Канцеларије за Косово и Метохију.

У саопштењу се истиче да термин "гранични прелаз" није помињан никада током преговарачког процеса у Бриселу.

Београдска и приштинска делегација су, на захтјев Београда, усагласиле успостављање царинских пунктова на прелазу Мутиводе, због досадашњег непостојања царинских службеника ни на једном прелазу од Мердара до Кончуља, што је успоравало и поскупљивало промет робе.

"Истина је да је потврђено да са нашим партнерима из ЕУ настављамо рад на раније договореном пројекту проширења постојећих административних прелаза, у смислу изградње додатних саобраћајних трака, паркинг места и сличних техничких унапређења, што ће омогућити бржи проток људи и робе између централне Србије и Косова и Метохије", наводи се у саопштењу.

Из Канцеларије за КиМ подсјећају да су отварање два нова административна прелаза Рајетићи/Извор и Свирце, договорени раније на априлском састанку у Бриселу, а да су на састанку преговарачких тимова у четвртак само прецизирани детаљи.

Из Канцеларије истичу да су "уморни од константног демантовања приштинске интерпретације договореног послије скоро сваког састанка у Бриселу".

"Позивамо и посреднике у разговорима да обезбеде пуну транспаретност процеса и одговорност свих страна за интерпретацију и имплементацију договореног", наводи се у саопштењу.

Шеф приштинског преговарачког тима Едита Техири изјавила је јуче да је у Бриселу у четвртак постигнут договор о отварању шест граничних прелаза укључујући и два нова.