latinica  ћирилица
25/05/2015 |  19:21 | Аутор: СРНА

Појачана контрола исправности хране у Бијељини

Доласком топлијег времена, Одјељење за инспекцијске послове у Бијељини појачало је контролу исправности хране у привредним субјектима који послују са храном, саопштено је из градске управе.
Храна (Фото: Thinkstock) -
Храна (Фото: Thinkstock)

Појачана контрола у овом периоду углавном се врши у обдаништима, угоститељским објектима, објектима брзе хране, на мјестима гдје се производе и продају лако кварљиви производи као што су мајонез, сосеви, сладоледи, али и у посластичарницама и објектима у близини школа.

Санитарни инспектор за храну Мира Никић каже да су сви који послују са храном дужни да редовно врше и самоконтроле у овлаштеним лабораторијама, које се обављају сваког мјесеца.

"Досадашњим провјерама утврђено је да се субјекти придржавају прописаних мјера и да воде рачуна о исправности производа јер су свјесни одговорности за здравље потрошача", истакла је Никићева.

Она је рекла да ризици увијек постоје, јер на здравствену исправност хране утиче више фактора, од производње, прераде, дистрибуције, до чувања и складиштења.

Из Одјељења за инспекцијске послове апеловали су да потрошачи купују храну на мјестима која су за то регистрована и храну која је прописано декларисана, као и да надлежној инспекцији пријаве сваку могућу неправилност.