latinica  ћирилица
26/05/2015 |  19:42 | Аутор: СРНА

Модрича: Усвојена одлука о распуштању колективног центра

Скупштина општине Модрича усвојила је данас одлуке о стамбеном збрињавању корисника колективног центра и алтернативних смјештаја и о оснивању фонда социјалног становања у оквиру пројекта "Затварање колективних центара и алтернативног смјештаја у БиХ".
Колективни центар у Модричи - Фото: СРНА
Колективни центар у МодричиФото: СРНА

Координатор овог пројекта Мустафа Аликадић рекао је одборницима да је услов Развојне банке Савјета Европе за додјелу кредитних средстава усвајање одлука којима ће бити дефинисано оснивање, кориштење, управљање, критеријуми, поступак за додјелу, власништво, забрана откупа и друга ограничења над објектима социјалног стамбеног збирњавања.

Он је истакао да је за изградњу стамбених јединица у Модричи са комплетним намјештајем за становање обезбијеђено 800.000 евра.

"На подручју Модриче биће изграђене двије стамбене зграде са укупно 36 стамбених јединица, од којих 21 за смјештај корисника колективног центра Кладари Доњи и 15 стамбених јединица у које ће бити смјештени корисници алтернативних смјештаја на простору општине", рекао је Аликадић.

Општина Модрича ће обезбиједити земљиште укупне површине 6.206 метара квадратних, грађевинску и пројектну документацију, те пратећу инфраструктуру.

Стамбене јединице биће у власништву општине, без могућности продаје или откупа.

Скупштина је већином гласова одборника усвојила Извјештај о раду начелника општине у 2014. години и Одлуку о гробљима и погребној дјелатности.

Начелник општине Младен Крекић рекао је да је прошла година била изузетно тешка за функционисање и рад локалне управе, али су успјели реализовати све планиране активности.

Крекић је истакао да су уз помоћ Владе Републике Српске, те бројних донатора, ублажене посљедице катастрофалних поплава, да је буџет остварен у планираном износу, а забиљежен је и пораст инвестиција у области грађевинарства.

Према подацима УНХЦР-а, на подручју БиХ има 150 алтернативних центара, од којих ће кроз Пројекат "Затварање колективних центара и алтернативног смјештаја" бити затворен 121.

Да би ово било остварено, потребно је изградити 181 зграду са стамбеним јединицама за 2.100 породица са преко 8.500 чланова.