latinica  ћирилица
27/05/2015 |  09:09 | Аутор: Агенције

Форбс: Меркелова и даље најмоћнија жена на свијету

Њемачка канцеларка Ангела Меркел је и даље, пету годину заредом, најмоћнија жена на свијету, испред Хилари Клинтон и Мелинде Гејтс, показао је годишњи попис часописа Форбс.
Ангела Меркел - Фото: AP
Ангела МеркелФото: AP

Предсједница Централне банке Сједињених Држава  Џенет Јиллен је с 2. пала на 4. мјесто, а на петом је Мари Бара, генерална директорица Џенерал Моторса.

Директорица Међународног монетарног фонда (ММФ) Кристин Лагард је с 5. прешла на 6. мјесто, а бразилска предсједница Дилма Роушеф је 7.

"Меркел је у децембру 2014. освојила трећи четверогодишњи мандат на челу најдинамичније земље Европе", појашњава Форбс и наглашава да је она побиједила националну рецесију током свјетске економске кризе, а сада је у жижи напора помоћи Грчкој да покрене своју привреду.

Сљедеће године Ангела добива конкуренцију

Према Форбсу у 2016. је може угрозити једино Хиларy Клинтон, која је прошле године била на шестом мјесту годишњег пописа 100 најмоћнијих жена свијета.

Хилари Клинтон

На попису ове године се налази осам челница држава и 15 милијардерки.

Међу онима које су ове године испале с пописа је америчка пјевачица Ладy Гага, мианмарска опозиционарка  Аунг Сан Су Кyи и бразилска манекенка Жиселе Бундчен
.