latinica  ћирилица
27/05/2015 |  11:47 | Аутор: ТАНЈУГ

Е-изложба о Јејтсу у библиотеци Матице српске

Поводом 150 година од рођења ирског пјесника и драмског писца Вилијама Батлера Јејтса (1865-1939), Библиотека Матице српске приредила је електронску изложбу грађе из својих збирки.

Поставку, која се може погледати од 27. маја до 24. јуна 2015. године у јавном каталогу Библиотеке, чини избор Јејтсових дјела и литературе о њему. Ауторка поставке је Ивана Гргурић, уредник Селимир Радуловић.

Вилијам Батлер Јејтс, један од највећих пјесника 20. вијека, симбол Ирске и неуморни борац за њену културу, традицију и независност, рођен је у предграђу Даблина 1865. године. Почео је да пише врло млад, а најбоља дјела, по мишљењу критике, створио је између педесете и седамдесете године живота.

Поезија му је космополитска, ослоњена на византијско и хеленско с једне стране и дубоко укоријењена у ирско тло и келтску традицију с друге стране.

Осим поезије, писао је есеје и драмске комаде с темама из келтске митологије. Један је од оснивача ирског националног позоришта - Еби театра, за које је стварао до краја живота. Учествовао је у јавном и политичком животу и у два наврата био члан ирског сената.

Нобелову награду за књижевност добио је 1923. године. Међу најпознатијим дјелима су му збирке поезије "Осијанова  лутања", "Вјетар кроз трску", "Кула" , драме "Контеса Катлин", "Мачка и мјесец", есеји "Келтски сутон", "Сањарење о дјетињству и младости" , аутобиографија "Драмске личности", као и "Визија", дјело у којем излаже своја спиритистичка искуства и схватање историје.