latinica  ћирилица
27/05/2015 |  13:50 | Аутор: СРНА

Обиљежена 23. годишњица оснивања РВ и ПВО

Припадници Ратног ваздухопловства и противваздушне одбране /РВ и ПВО/ Војске Републике Српске дали су немјерљив допринос стварању и одбрани Српске, а 61 војник овог рода дао је за то живот, речено је данас у Маховљанима код Бањалуке на обиљежавању 23 године од формирања РВ и ПВО Војске Републике Српске.
Годишњица оснивања РВ и ПВО - Фото: СРНА
Годишњица оснивања РВ и ПВОФото: СРНА

За погинуле припаднике РВ и ПВО Војске Републике Српске служен је парастос, прислужене свијеће и положени вијенци на Централном спомен-обиљежју на војном дијелу аеродрома Маховљани.

Некадашњи командант РВ и ПВО Војске Републике Српке Милан Торбица каже да је трајна обавеза и дужност Републике Српске да не буду заборављени припадници РВ и ПВО који су животе дали за слободу српског народа.

Он је подсјетио да је у противпјешадијским борбама животе дало 35 припадника РВ, а 26 у борбама противваздушне одбране.

"Основни задаци РВ и ПВО били су борбена дејства, односно одбрана и контрола ваздушног простора Републике Српске, као и извиђање, транспорт и координација са јединицама копнене војске", рекао је Торбица новинарима.

Предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић нагласио је да су припадници РВ и ПВО веома допринијели одбрани српског народа.

"РВ и ПВО је дејствовао у специфичној ситуацији, јер су 1992. забрањени летови изнад БиХ. Већина активности овог рода Војске Републике Српске односила се на транспорт рањеника и помоћ копненој војсци", рекао је Савчић и напоменуо да не смију бити заборављене породице погинулих бораца.

Командант Трећег пјешадијског Република Српска пука Оружаних снага БиХ Недељко Копуз оцијенио је да је РВ и ПВО био један од најелитнијих родова Војске Републке Српске.

"Иако у тешким условима, припадници овог рода су професионално извршавали све задатке, јер су вољели свој позив, народ и Републику. Због тога су успјели да сачувају територију, грађане, али и свој род војске до краја рата" рекао је Копуз.

Бивши припадник РВ и ПВО Душко Четковић каже да су припадници РВ и ПВО учествовали на свим фронтовима у одбрамбено-отаџбинском рату и херојски се суочавали са свим изазовима.

Супруга погинулог припадника РВ и ПВО Нада Будиша рекла је да је поносна на свог супруга Драга и да је важно што институције Српске нису зборавиле припаднике Војске Републике Српске и њихове породице.

Обиљежавању Дана РВ и ПВО, који су организовали БОРС и Трећи пјешадијски Република Српска пук Оружаних снага БиХ, присуствовала су изасланства предсједника Република Српска, Владе Републике Српске, Министарства одбране БиХ, међународних мировних снага у БиХ, некадашњи припадници овог рода војске, те родбина погинулих војника.

РВ и ПВО Војске Републике Српске је формирано 27. маја 1992. године, од када је извршено 16 борбених летова за подршку копненим снагама, а команде су биле у Залужанима и Маховљанима у оквиру 874. ваздухопловне базе Војске Републике Српске.