latinica  ћирилица
27/05/2015 |  13:52 | Аутор: ТАНЈУГ

ЕУ тражи од чланица да приме 40.000 азиланата

Европска унија је затражила од држава чланица да у наредне двије године приме 40.000 тражилаца азила из Сирије и Еритреје који се већ налазе у Италији и Грчкој.

"Ми... имамо приједлог за хитан механизам пребацивања 40.000 тражилаца азила у друге европске државе (чланице)", рекао је комесар за унутрашње послове Димитрис Аврамопулос на конференцији за новинаре.

"Сиријци и Еритрејци биће пребачени из Италије и Грчке у друге државе чланице Европске уније током периода од двије године", додао је он.

Према подацима агенције Уједињених нација за избјеглице око 35.000 миграната из Африке и са Блиског Истока, који су прешли Медитеран на путу до Европе од почетка ове године, искрцало се у Италији, а око 1.800 удавило се у том покушају.

Укључујући мигранте који су се искрцали у Грчку, Шпанију или Малту, укупан број оних који су бродовима стигли до Европе попео се на 62.500, од којих трећину чине Сиријци, а Авганистанци и Еритрејци по 10 одсто.

Ипак, план Европске комисије о подјели терета међу чланицама Европске уније у погледу рјешавања захтјева за азил, којих је прошле године било више од 600.000, већ је изазвао примједбе противника имиграције, навео је Ројтерс.