latinica  ћирилица
27/05/2015 |  13:55 | Аутор: СРНА

Мајкић: Може ли БиХ себи дозволити овакве и оволике оружане снаге?

Члан парламентарне Комисије за одбрану и безбједност БиХ Душанка Мајкић изјавила је у Сарајеву да се на основу извјештаја о раду Министарства одбране у прошлој години поставља питање може ли БиХ себи дозволити овакве и оволике Оружане снаге.
Душанка Мајкић - Фото: dnevni avaz
Душанка МајкићФото: dnevni avaz

У расправи о извјештају Министарства одбране за прошлу годину вођеној данас на Комисији за одбрану и безбједност, Мајкићева је оцијенила неприхватљивим податак из извјештаја да је број официра у Оружаним снагама БиХ и даље за хиљаду већи од броја војника.

"У периоду од 2008. до 2013. године Министарство одбране утрошило је 48 милиона КМ за смјештај официра, подофицира и војника", навела је Мајкићева и додала да је за тај новац прилагођавањем постојећих капацитета могао бити трајно ријешен проблем њиховог смјештаја.

Мајкићева, која је и посланик СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ, осврнула се и на податак да је оперативно свега 48 одсто борбених средстава и 20 одсто ваздухопловства којима располажу Оружане снаге БиХ.

Када је ријеч о покретној и непокретној војној имовини, Мајкићева се заложила за проналажење трајног договора о овом питању.

Говорећи о вишковима наоружања, те нестабилној муницији и минско-експлозивним средствима, Мајкићева је истакла да ово питање није у цјелости ријешено.

"БиХ је једина земља која детонацијом на отвореном, на полигону у Гламочу, уништава муницију и минско-експлозивна средства, загађујући тиме околину", упозорила је Мајкићева.

Она се заложила за још интензивнију сарадњу Комисије и Министарства одбране у рјешавању бројних проблема у области одбране.

Предсједавајући Комисијом за одбрану и безбједност Сифет Поџић констатовао је да је из извјештаја Министарства одбране видљиво да је од 113 програмских циљева у прошлој години потпуно проведено 80, а 27 дјелимично, док шест није уопште проведено.

"Министарство одбране и Оружане снаге прошле године радили су на деминирању, а запажену улогу имали су и за вријеме катастрофалних поплава", подсјетио је Поџић.

Као успјешан процес који је Министарство одбране проводило у прошлој години он је навео слање припадника Оружаних снага БиХ у мировне мисије те наставак сарадње са НАТО.

Наводећи да се 90 одсто буџета Министарства одбране троши на персонал, Поџић је оцијенио да је у будућности потребно размишљати о обнављању материјално-техничких средстава којима располажу Министарство одбране и Оружане снаге БиХ.

Члан Комисије Шемсудин Мехмедовић рекао је да је сума од 1,8 милиона КМ за набавку опреме неподношљиво мала.

"У будућности треба водити више рачуна о томе и било би добро да Комисија стане иза једне такве иницијативе", рекао је Мехмедовић.

Члан Комисије Огњен Тадић изнио је став да би Комисија за одбрану и безбједност требало да буде усмјерена на што чвршћу сарадњу са свим представницима политичких странака који имају везе са одбраном и безбједношћу.

Коментаришући ставове чланова Комисије, министар одбране БиХ Марина Пендеш изјавила је да би издвајања за персонал била знатно мања када би проценат издвајања из бруто друштвеног производа за одбрану био виши.

Према њеним ријечима, путем измјена закона о служби у Оружаним снагама биће ријешено питање попуњавања дефицитарних занимања, попут љекара, медицинских сестара или руковалаца специјалним возилима.

"Измјенама закона и правилника о унапређењу настојаћемо да ријешимо нарушену пирамиду, постојећи дебаланс у односу припадника Оружаних снага", додала је Пендешева.

Као приоритет у будућем раду Министарства одбране она је навела рјешавање питања покретне и непокретне имовине, а заложила се и за рјешавање проблема вишкова наоружања.

Министар одбране БиХ закључила је да се може бити задовољно ефектима Оружаних снага с обзиром на њихову опремљеност.

Заједничка комисија за одбрану и безбједност оба дома Паралментарне скупштине БиХ примила је данас к знању извјештај Министарства одбране БиХ за 2014. годину као и извјештај о раду у прошлој години Службе за послове са странцима.