latinica  ћирилица
27/05/2015 |  13:58 | Аутор: СРНА

Малешевић: Могуће јачање српско-руских веза

Министар просвјете и културе Републике Српске Дане Малешевић изјавио је да је током недавног боравка у Москви разговарао са бројним званичницима о могућностима сарадње главног града Русије и Републике Српске у области образовања и културе.
Дане Малешевић (фото: srna.rs) - Фото: СРНА
Дане Малешевић (фото: srna.rs)Фото: СРНА

Малешевић је рекао да су у фокусу тих разговора били подршка усавршавању руског језика на простору Српске, његово унапређење у образовном систему, те остали, слични видови сарадње.

"У наредних мјесец дана очекује се да ми предложимо начин заједничког рада, план сарадње, али и подршке пријатеља из Русије, што би био велики допринос академској заједници и нашем систему образовања и културе", рекао је Малешевић, који је од 21. до 24. маја у Москви учествовао у раду 12. Свесловенског сабора.

Током секције "Српско-руски мост", која је организована на Московском државном универзитету, Малешевић је одржао предавање о образовном систему у Републици Српској.

"Ово је била прилика и за разговор са проректором Московског државног универзитета, који је прихватио позив да његове колеге дођу у септембру у Бањалуку, када ћемо конкретније договорити сарадњу наших универзитета. Та сарадња је могућа кроз размјену професора и студената на другом и трећем циклусу", појаснио је Малешевић.

По завршетку пленарног засједања, министар Малешевић је посјетио Сретенски манастир, чији је хор званично најбољи у Русији.

"Јеромонах Игнатија Шестаков, иначе уредник портала `Православље`, изразио је спремност да хор дође у Републику Српску и одржи неколико концерата", рекао је Малешевић.

Током 12. Свесловенског сабора, Малешевић је изабран у радно предсједништво Сабора што је било својеврсно признање делегацији из Републике Српске.

На пленарном засједању усвојен је Устав и Програм Међународног савеза друштвених удружења "Свесловенски савез".

Малешевић је боравио у Москви на позив Удружења "Српско-руски мост".