latinica  ћирилица
27/05/2015 |  14:07 | Аутор: СРНА

Салиховић: Заједничком борбом против тероризма до резултата

Главни тужилац Тужилаштва БиХ Горан Салиховић изразио је задовољство сарадњом овог тужилаштва са осталим тужилаштвима у БиХ када је ријеч о предметима тероризма, нагласивши да само заједничка борба против тероризма може дати резлутате.

"Није било никаквих конфликата нити било каквих сукоба између тужилаца Тужилаштва БиХ и тужилаца из других тужилаштава већ се увијек на тим предметима радило о једној веома доброј сарадњи", рекао је Салиховић на сједници Високог судског и тужилачког савјета /ВСТС/ БиХ презентујући извјештај о раду Тужилаштва БиХ за прошлу годину.

Он је изнио и став да би, када је ријеч о кривичним дјелима из области тероризма, требало имати националну стратегију, као и регионално и глобално увезивање по том питању.

Салиховић је навео податак према којем је у прошлој години за кривично дјело тероризма по оптужницама Тужилаштва БиХ изречено затворских казни у укупном износу од 63 године.

Говорећи о предметима из области ратних злочина, он је навео податак да је у прошлој години подигнуто 57 оптужница против 119 лица, тврдећи да, када је ријеч о овон кривичном дјелу, "Тужилаштво БиХ ради све, и Србе и Бошњаке и Хрвате и остале".

Салиховић је рекао и да је током прошле године за кривично дјело организованог криминала подигнуто 58 оптужница против 261 лица, нагласивши да када је ријеч о процесуирању ђела корупције не постоје никакви притисци ни на њега ни на тужиоце нити на Тужилаштво.

"Једино, ако могу рећи, постоји притисак јавности, јер када неко буде ухапшен по налогу Тужилаштва, народ углавном одмах сматра да је ствар готова. А то је у ствари тек почетак", додао је Салиховић.

Предсједник Суда БиХ Медџида Кресо рекла је да је у прошлој години овај суд остварио добре резултате по свим рефератима, апелујући да се повећа број судија формирањем четири додатна вијећа и другог додатног особља.

Она је то образложила због тренда повећања прилива предмета у свим фазама поступка, повећања броја тужилаца у Тужилаштву БиХ, а да је тренутно смањен број судија са 54 на 47, усљед болести, смрти, суспензије и других разлога.

Кресо је додала да је у прошлој години само мањи број судија овог Суда имао норму испод 100 одсто и то углавном због објективних разлога.