latinica  ћирилица
27/05/2015 |  15:02 | Аутор: ТАНЈУГ

Шешељ: Одазваћу се позиву српског суда за саслушање

Лидер Српске радикалне странке Војислав Шешељ рекао је да ће се одзавати позиву српског суда за саслушање, у оквиру процедуре његовог повратка у Хаг, када такав позив добије.
Војислав Шешељ - Фото: ТАНЈУГ
Војислав ШешељФото: ТАНЈУГ

"Још нисам добио позив суда, а ако ме суд позове одазваћу се. Судску власт ћу поштовати, а извршна као да за мене не постоји", рекао је Шешељ, новинарима испред Палате правде, преноси Танјуг.

Упитан да ли се спрема за Хаг, Шешељ је рекао да га то уопште не занима и да се спрема само за страначки конгрес који треба да буде одржан у суботу, 30. маја.

Коментаришући понашање извршне власти поводом налога из Хага да се врати у притворску јединицу, Шешељ је оцијенио да би власт највише вољела да се никад није ни вратио.

"Они би да ја одем, а да народ њих не криви. Ја одавде не идем добровољно. Да су нешто мислили никад не би дошли у ситуацију у којој су сада," рекао је Шешељ.

Шешељ је данас дошао у Плату правде јер је желио да свиедочи на суђењу свом страначком заменику Немањи Шаровићу, због паљења америчке заставе 2012. године.

Немања Шаровић и Војислав Шешељ (фото: Танјуг)

Међутим, Виши суд у Београду одбио је да Шешеља саслуша као свједока, а одбио је и друге приједлоге за свједочење  окончавши извођење доказа прегледом полицијског снимка догађаја. 

Завршну ријеч оптужбе и одбране суд је заказао за 8. јул, након чега би требало да изрекне првостепену пресуду.

На данашњем суђењу прегледан је полицијски снимак са скупа СРС када су запаљене и заставе НАТО, ЕУ и Косова. Шаровић је потврдио да је он запалио "плаво смеће са жутом мрљом" (косовску заставу) односно да се на снимку види његова рука којом пали заставу упаљачем.

На снимку се види рука другог лица које носи САД заставу и приноси је пламену упаљача.

Шаровић је првобитно био оптужен за паљење, осим САД и застава ЕУ, НАТО и Косова, али је у међувремену тужилаштво одустало од оптужбе за паљење те три заставе јер то нису државе па нема кривичног дјела.

Он је данас инсистирао да суд прибави и телевизиске снимке тог догађаја како би се јасније видјело ко шта ради, али је суд тај приједлог одбио.

Суд је након тога одбио приједлог Шаровића да саслуша Шешеља, који се добровољно појавио у судници желећи да потврди да је он из Хага телефоном дао налог да се заставе запале.

Судија га је међутим, као и Вјерицу Радету, као понецијалне свједоке удаљила из суднице, а касније одбила приједлог за њихово салушање.

Суд је такође одбио Шаровићеве приједлоге за свједочење амбасадора САД у Београду Мајкла Кирбија, полицајца који је поднио кривичну пријаву, замјеника тужиоца, државног тужиоца Загорку Доловац и фунцкионере СРС Вјерицу Радету и Зорана Красића.