latinica  ћирилица
27/05/2015 |  15:40 | Аутор: СРНА

Усвојен програм рада Владе Дистрикта за 2015. годину

Брчански парламент усвојио је данас програм рада Владе дистрикта Брчко за 2015. годину, чији су приоритети реформа јавне управе и доношење сета антикорупционих закона.
Влада Брчко дистрикта - Фото: РТРС
Влада Брчко дистриктаФото: РТРС

Образлажући програм Владе, градоначелник Брчког Анто Домић рекао је да је за свеобухватну реформу јавне управе потребно чврсто политичко упориште.

- Биће неопходно предузети и низ мјера којима ће бити отклоњене сметње у привредном развоју, што захтијева другачији концепцијски приступ - рекао је Домић.

Он је навео да је планирано и да се окончају послови у вези са регулисањем статусних питања високог образовања у дистрикту, што већ дуже времена оптерећјује ову локалну заједницу.

Учествујући у расправи, опозициони посланици упутили су критике, јер доношење овог акта касни пола године.

Посланик ХСС-а Иван Крндељ сматра да нема услова за реформу јавне управе без промјене Статута дистрикта Брчко, за шта, како каже, нема легитимног основа.

- У реформу јавне управе не улази се послије двије и по године од формирања власти. То се чини у првом мјесецу по доласку на власт - рекао је посланик ПДП-а Синиша Голић.

Критикујући садржај програма рада Владе за ову годину, шеф Клуба посланика СББ-а Енес Пашалић поставио је питање који су то учинци које Влада жели да оствари у трошењу буџетских средстава.

- Недостаје политичко јединство да би се начинио добар програм рада Владе - рекао је Пашалић.

Предложени владин акт посланик СДП-а Есад Атић оцијенио је као програм жеља без икаквог основа за успјешну реализацију.

Посланици су данас у првом читању усвојили нацрте закона о измјенама Закона о Правобранилаштву дистрикта Брчко, о измјенама Закона о платама и накнадама запослених у правосуђу, те Нацрт закона о овјери потписа, рукописа и преписа у дистрикту Брчко.

Шеф Клуба посланика СДП-а Суад Бурић рекао је да око 25 милиона КМ није остварено у односу на планиране приходе у буџету.

 -Финансијска ситуација у овој локалној заједници је нарушена. Између осталог, привременим разорочењем 38 милиона КМ депониваних у банкама изгубили смо камату од око 630.000 КМ. Дистрикт улази у фазу када неће имати средства за основне потребе - упозорио је Бурић.