latinica  ћирилица
27/05/2015 |  15:51 | Аутор: СРНА

Ухапшено пет лица због незаконитости у "Босналијеку"

У акцији Агенције за истраге и заштиту БиХ кодног назива "Бајер" на подручју Сарајева до сада је ухапшено пет лица, за неколико се трага, а врше се претреси више локација у вези са незаконитим активностима у предузећу "Босналијек".

По налогу Кантоналног тужилаштва у Сарајеву, данас су у сарадњи са Сипом, МУП-ом Кантона Сарајево и Пореском Управом Федерације БиХ, слободе лишени Шефик Ханџић, Амар Арсланагић, Аида Селвић, Изет Арсланагић и Јасмин Шепо.

У саопштењу Тужилаштва Кантона Сарајево наводи се да у сарадњи са Сипом предузимају мјере на проналаску и других осумњичених.

Сипа је саопштила да је овој акцији претходила вишемјесечна сложена криминалистичка истрага у оквиру које су документоване незаконите активности у фирми "Босналијек" Сарајево.

Из Сипе истичу да ће више информација јавности бити објављено након реализовања активности на терену.

Лица су лишена слободе због постојања основане сумње да су као организована група од 2002. до 2012. године починили више кривичних дјела злоупотребе положаја или овлашћења, склапање штетних уговора, кривотворења службене исправе, порезне утаје и друго у својсту запослених у фирмама "Босналијек", "Брштаница" и "Карпе Дием", које се налазе у Сарајеву.

Осумњичене терете да су на овај начин оштетили "Босналијек" Сарајево, буџет Федерације БиХ и буџет Кантона Сарајево за милионске износе.

Осумњичени који су лишени слободе биће предати Кантоналном тужилаштву Сарајево које ће испитати осумњичене и одлучити о даљим мјерама.

За осумњичене обухваћене истрагом постоји основана сумња да су починили организовани криминал у вези са кривичним дјелима злоупотреба положаја или овлашћења, пореска утаја, кривотворење службене исправе, те склапање штетног уговора.