latinica  ћирилица
27/05/2015 |  15:53 | Аутор: СРНА

Додик: СДА задире у статус Српске (ВИДЕО)

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да се резолуцијом коју је усвојио Конгрес СДА, а која предвиђа формирање "Републике БиХ" у организацији са пет регија и "камуфлажом о средњем нивоу власти", дубоко задире у статус Српске са циљем њеног разбијања у неколико регија.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

Додик је нагласио да је СДА то покушавала и раније кроз разне приче и разне агенције, што је у неколико наврата одбијено још 2006. и 2007. године.

- Наш приступ остаје исти. Ако говорим као страначки лидер остаје онако како смо рекли на Сабору СНСД, а као предсједник Републике Српске - остајемо привржени Дејтонском мировном споразуму чије угрожавање нећемо толерисати, а питаћемо и народ шта о томе мисли - рекао је Додик, који је лидер СНСД.

Он је нагласио да одређене структуре данас не виде опасност у томе за шта се заложила СДА, те да "у сегментима, корак по корак, пружају могућност да се деси реорганизација и нова организација БиХ".

Додик је рекао да се сјећа непримјерених реакција на резолуцију коју је СНСД усвојио на Сабору и додао да га занима на који начин ће бити коментарисана прича о реорганизацији БиХ.

- Видјећемо да ли ће бити реакција. Ако их не буде - реаговаћу ја, и упозорићу их на њихово понашање које је антидејтонско и које не иде ка томе да се у БиХ уважавају сви на равноправан начин, него желе да направе експеримент од којег нису никада одустали - истакао је Додик.

Он је нагласио да је прича СДА о реорганизацији БиХ и разградњи Српске добро позната, али да, кад се о томе прича у Српској, то тумачи као ширење страха и нетачних информација.

Коментаришући најаву СДА о поновној тужби против Србије за наводни геноцид, Додик је рако да то није могуће урадити док заједничке институције, прије свих Предсједништво БиХ не донесе такву одлуку.

- Вјерујем да никада ниједан српски члан Предсједништва не би могао прихватити да се то уради на начин како то они предлажу - рекао је предсједник Српске, истичући да Србија не може да буде одговорна и није одговорна.

Он је нагласио да такве најаве само говоре о наводним залагањима СДА да се рехабилитују и успоставе добри односи Србије са БиХ, те причи Бакира Изетбеговић о разговору са премијером Србије Александром Вучићем коју сада демантује.

- Уствари, њима је битно само да се Срби оклеветају и заједно са Српском и Србијом доводе у позицију сталне негативне пажње међународног фактора - оцијенио је Додик.

СНСД спреман да заустави усвајање резолуције о "осуди геноцида"

Додик је рекао да су посланици СНСД-а спремни да, уколико на дневни ред сједнице Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ дође резолуција о "осуди геноцида" над Бошњацима у Сребреници, у другом кругу гласања о тој резолуцији уђу на сједницу и гласају да би зауставили усвајање тог документа.

Навео је да је, према његовим информацијама, приједлог резолуције данас упућен на сједницу Колегијума Представничког дома парламента БиХ, али да лидер СДС-а Младен Босић, као члан тог колегијума, може то да одбије.

- У међувремену сам се данас чуо са Босићем и Младеном Иванићем и мислим да је то нешто што не може проћи и да постоји сагласност свих нас да оно не може да буде изгласано у ПС БиХ - рекао је Додик.

Он је нагласио да се и овом резолуцијом, а уочи обиљежавања 20 година од страдања Бошњака у Сребреници, покушава на различите начине дати на значају том догађају.