latinica  ћирилица
27/05/2015 |  16:01 | Аутор: СРНА

УНЕП нема намјеру да намеће нове институције и пренос надлежности

Министар за просторно уређење, грађевинарсто и екологију Републике Српске Сребренка Голић истакла је да Програм УН за животну средину /УНЕП/ поштује уставни оквир БиХ и нема намјеру да намеће нове институције које би подразумијевале пренос надлежности, већ да омогући да се постојећим институцијама надлежним за заштиту животне средине, креирају системи који добро функционишу.
Министар Сребренка Голић са представником УНЕП Пјер карлом Сандеијем - Фото: СРНА
Министар Сребренка Голић са представником УНЕП Пјер карлом СандеијемФото: СРНА

Голићева је на данашњем састанку са представником УНЕП-а Пјером Карлом Сандејем представила активности ресорног министарства као референтног органа за климатске промјене за БиХ, а констатовано је да су у области адаптације на климатске промјене у БиХ направљени значајни позитивни помаци.

Један од система који добро функционише, наводи се у саопштењу ресорног министарства, јесте и креирање информатичког алата којим би се повезале базе података које би свим надлежним органима за провођење конвенција за климатске промјене, биодиверзитет и деградацију земљишта биле на располагању без ограничења.

Сандеј је представио глобални пројекат који ће финансирати Влада Аустрије, а који подразумијева адаптацију на климатске промјене осјетљивих планинских еко система, у који ће бити укључен и Балкан.

На састанку је представљен и регионални инфраструктурни пројекат који подразумијева да се већ у раној фази планирања изградње великих инфраструктурних објеката укључе сви аспекти утицаја и адаптације на климатске промјене, чиме би се спријечили негативни утицаји животне средине на ове објекте и тако значајно смањили трошкови за њихово одржавање и санацију.

Голићева је добила информацију од Сандеја да је у току прикупљање података и техничка анализа стања предузећа "Топлана" у Бањалуци.

Након тога би УНЕП обезбиједио финансијска средства за израду студије изводљивости и врхунску међународну експертизу, те би се основу ње дошло до најповољнијег рјешења, које би, како је рекао Сандеј, било у интересу грађана и града, а не потенцијалних инвеститора.