latinica  ћирилица
27/05/2015 |  16:35 | Аутор: СРНА

Ђукановић: Нисмо умијешани у убиство Јовановића

Власт у Црној Гори није имала политички, нити било који други интерес да буде налогодавац и организатор убиства уредника и власника листа "Дан" Душка Јовановића, поручио је премијер Мило Ђукановић.

Он је током "премијерског сата" у Скупштини Црне Горе рекао да се не сматра одговорним за убиство Јовановића, које се догодило на данашњи дан прије 11 година.

- Иако тај посао није у стриктној уставној надлежности предсједника Владе, ја сам својим политичким и грађанским ангажманом, укључујући и учешће у тужилачкој истрази у својству свједока, покушао да дам допринос њеном успјешном окончању - образложио је Ђукановић.

Он је рекао да је најважнији интерес, посебно у периоду када се догодило убиство, био да се Црна Гора сачува као оаза стабилности на Балкану.

- Иако истраге и судски процеси понекад доведу до директних извршилаца, политички инспиратори и налогодавци често остају ван домашаја правде и о њиховој се улози спекулише и закључци изводе на бази анализа околности, расположивих чињеница, здраворазумског закључивања и других елемената који, нажалост, немају тежину судских доказа - навео је Ђукановић.

Он је додао да је лист Дан био медијско–логистичка подршка за активности које су имале за циљ криминализовати црногорску власт, делегитимисати је као носиоца идеје обнове независности, безбједносно и политички дестабилизовати Црну Гору и довести на власт политичке структуре које би слиједиле жеље политичких и војних центара споља.

- Тужилаштво и судство од првог дана раде на овом случају и имали су максималну подршку извршне власти. Вјерујем да је поступак истраге вођен у добром смјеру. Нажалост, још се није дошло до епилога којим би се до краја расвијетлило ово кривично дјело - навео је Ђукановић.