latinica  ћирилица
27/05/2015 |  16:42 | Аутор: Б92

Белгија - Полетјели први авиони послије застоја

Први авиони полетјели су после 14 часова са бриселског аеродрома, након што је због техничког квара ваздушни простор изнад Белгије био затворен више сати.
Аеродром у Белгији (фото: europe.wallonie.be) -
Аеродром у Белгији (фото: europe.wallonie.be)

Аеродром ће још неко вријеме радити ограничено, јер је дат приоритет авио-компанијама које лете ка далеким дестинацијама.

Бриселски аеродром је на свом фејсбук налогу објавио да ће национална контрола лета од 14 сати почети постепено рестартартовање система, што ће омогућити да поједини авиони полете и слете на бриселски аеродром.

Национална агенција за контролу летења затворила је јутрос ваздушни простор изнад Белгије због квара на електричним инсталацијама, најпре је нормализација најављена за 14 а потом за 16 сати.

Квар је пријављен око пола десет, након чега је свим авионима који су се налазили у ваздуху наложено да пронађу алтернативне аеродроме у сусједним државама. Истовремено, авиокомпаније је саопштила да покушава да нађу рјешење за путнике интерконтиненталних летова који су јутрос отказани.

Никакви детаљи о природи квара нису саопштени. На сајту бриселског аеродрома наведено је да због техничких проблема са контролом лета неће бити могуће слијетање и полијетање са тог аеродрома до 16 сати.

Како се наводи, ријеч је о проблему националних размјера, а запослени Националне агенције за контролу лета покушавају да ресетују и оспособе систем што је пре могуће.

Технички проблеми довели су до бројних одлагања летова, а бројни су преусмерени на аеродроме у окружењу.

- Савјетујемо нашим путницима да провере информације преко Интернета и контактирају авиокомпаније преко којих лете за више информација. Бриселски аеродром редовно ће објављивати информације на свом сајту и на друштвеним мрежама - наводи се у саопштењу.