latinica  ћирилица
27/05/2015 |  17:17 | Аутор: ТАНЈУГ

Македонија ће се прикључити Турском току

Македонија ће се прикључити гасоводу Турски ток када договор о њему постигну Русија и Европска унија, рекао је македонски премијер Никола Груевски за портал Пресс24.мк.

- Наш став је да, када Брисел и Москва постигну споразум о том пројекту, ми бисмо узели учешће у њему. Ми смо земља која има за циљ евроатлантске интеграције и у доношењу одлука од стратешког значаја руководимо се тим циљем - казао је Груевски.

Одговарајући на питање о плановима македонске владе у вези са испорукама гаса и енергетске безбједности, навео је да власти разматрају и три друга извора снабдијевања гасом.

Два од њих су кроз изградњу прикључка ка Грчкој, како би се добијао природни гас из луке у Атини и да се прикључи на Трансјадрански гасовод из Азербејџана, такође преко Грчке. За то је Грчка прошле године дала сагласност и сада се ради на креирању финансијске конструкције и других припрема. Трећи извор је спајање са гасоводом из Бугарске који пролази кроз Румунију и Турску.

Према Груевском, за то је већ постигнута принципијелна сагласност са Бугарском. Он је изразио наду да ће ускоро бити потписан и међудржавни споразум што би подстакло припреме за инвестиције.