latinica  ћирилица
27/05/2015 |  17:31 | Аутор: СРНА

Тегелтија и Проскурјакова о новом програмском зајму за развојну политику

Министар финансија Републике Српске Зоран Тегелтија и шеф Канцеларије Свјетске банке у БиХ и Црној Гори Татјана Проскурјакова разматрали су на састанку у Бањалуци, реформске процесе у области економије и могући нови програмски зајам за развојну политику Свјетске банке.
Татјана Проскурјакова и Зоран Тегелтија - Фото: СРНА
Татјана Проскурјакова и Зоран ТегелтијаФото: СРНА

Тегелтија је у разговору са Проскурјаковом истакао заинтересованост Владе за поновно коришћење програмског зајма за развојну политику Свјетске банке, те да је, с тим у вези, Влада именовала радну групу чији је задатак да, у сарадњи са Свјетском банком, идентификује реформске области које се у највећој мјери поклапају са Економском политиком Републике Српске за 2015. годину.

С обзиром на то, да је Економском политиком обухваћена и реформа јавних предузећа, на састанку је предложено да новим програмским зајмом буде подржана реформа ЈП Жељезнице Републике Српске и здравственог сектора Српске, саопштено је из Министарства финансија Српске.

Током састанка је предложено да радна група са Свјетском банком, осим досадашњих кредитних аранжмана, размотри могућност коришћења нових финансијских инструмената као што су гаранције Свјетске банке за издавање обвезница Републике Српске и БиХ на међународном финансијском тржишту.

То би, како је истакнуто, био нови квалитетан финансијски инструмент у управљању дугом и омогућио би појављивање Српске и БиХ на међународном финансијском тржишту.