latinica  ћирилица
27/05/2015 |  19:02 | Аутор: СРНА

Попис у БиХ: Без сагласности о јединственом програму обраде

До 15. јуна не може бити реализовано планирано објављивање првих резултата пописа становништва, домаћинстава и станова у БиХ 2013 године због непостизања сагласности о јединственом програму обраде пописне грађе, саопштено је из Агенције за статистику БиХ.
Ускладиштен пописни материјал - Фото: СРНА
Ускладиштен пописни материјалФото: СРНА

Нови рок објаве првих резултата пописа биће утврђен у сарадњи са Савјетом министара БиХ и Међународном мониторинг мисијом.

Централни пописни биро Агенције за статистику БиХ није данас постигао сагласност о прихватању "Јединственог програма обраде пописне грађе Пописа становништва, домаћинстава и станова у БиХ 2013 године", који дефинише кораке обраде података пописа и прописује правила за утврђивање резидентног статуса за сва пописана лица у БиХ, као једног од кључних резултата пописа.

Агенција треба да приједлог јединственог програма, са коментарима ентитетских завода за статистику, достави Савјету министара БиХ, Међународној мониторинг мисији и Евростату. Пописни биро Агенције сачинио је приједлог Јединственог програма обраде пописне грађе који је у потпуности усаглашен са Законом о попису, међународним стандардима и најбољом праксом обраде података пописа.

"Консултовани су и међународни експерти из области обраде података пописа, које је ангажовала Делегација Европске комисије у БиХ са циљем пружања техничке помоћи у обради података пописа", наводи се у саопштењу.

Приједлог тог програма Агенција је доставила на мишљење и разматрање Федералном заводу за статистику и Републичком заводу за статистику Републике Српске, који су у неколико наврата доставили коментаре, које су разматрали Пописни биро Агенције за статистику БиХ и Централни пописни биро.

Уважен је дио коментара ентитетских завода, а није прихваћен дио који, према мишљењу Пописног бироа Агенције за статистику БиХ, није у складу са Законом о попису.

Сагласност није постигнута о неколико ствари од којих су најзначајније двије, које заустављају процес обраде података пописа, а самим тим и пролонгирају објаву резултата пописа: извођење статуса укупног - резидентног становништва, те искључивање одређеног броја пописница "П1", односно пописаних лица из сета података који се обрађује.

Пописни биро Агенције све одлуке доносио је већином гласова присутних чланова бироа. Приједлог Пописног бироа јесте да се, у складу са Законом о попису, међународним статистичким стандардима и препорукама Међународне мониторинг мисије користи сет правила на основу којих се статус резидентности изводи искључиво на основу питања од један до седам из пописнице "П1" /1-7/.

Овај приједлог је у потпуности подржао Федерални завода за статистику, док Завод за статистику Републике Српске инсистира да се, осим питања 1-7, у критеријум уврсти и питање 40 на основу којег се ревидира број укупног становништва /статус резидента/. Питања 40 се односи на мјесто рада и школовања лица изван БиХ.

Пописни биро не прихвата овај приједлог јер је у Закону о попису јасно дефинисано да се стално становништво изводи на основу дужине и намјере живљења у уобичајеном мјесту становања лица, о чему се подаци добијају из питања од 1 до 7 пописнице "П1". Биро сматра да додатно укључивање било којег питања није у складу са Законом о попису и препорукама Међународне мониторинг мисије.

Друго неслагање везано је за искључивање одређеног броја пописница "П1" из процеса обраде, односно искључивање одређених категорија пописаних лица из укупног броја сталног становништва прије самог процеса.

Приједлог Јединственог програма у потпуности подржава Федерални завод за статистику, док Завод за статистику РС тражи да се, прије почетка обраде података, искључе одређене категорије лица као што су дјеца млађа од 15 година која су дала податке за себе, домаћинстава гдје су сви чланови одсутни, те да резидентни статус буде ревидиран на основу питања 40.

Агенција за статистику БиХ сматра да било које искључивање лица из процеса обраде података, изузев категорија које су јасно дефинисане у Закону о попису, представља кршење Закона о попису и може довести у питање кредибилитет пописа.

Међународна мониторинг мисија је у 20. и 21. извјештају дала јасне препоруке како се изводи статус сталног становништва /резидентности/ као и правила едитовања што је у потпуности садржано у предложеном Јединственом програму.

Посебно је значајна улога Међународне мониторинг мисије који врши мониторинг свих активности пописа и који ће на крају дати коначну оцјену успјешности пописа у БиХ.

С тим у вези Пописни биро Агенције за статистику БиХ сматра да предложени Јединствени програм обраде "нема алтернативе", а његово неусвајање је "непотребно губљење времена", што пролонгира објаву резултата пописа.