latinica  ћирилица
27/05/2015 |  20:43 | Аутор: РТРС

Екипа РТРС у Ошвама: Регрутација за џихад не престаје (ВИДЕО)

Село Ошве надомак Маглаја постаје Мека за борце Исламске државе.
Екипа РТРС-а у Ошвама - Фото: РТРС
Екипа РТРС-а у ОшвамаФото: РТРС

Најмање седам мјештана из овог насеља је тренутно у Сирији и Ираку, а регрутација нових бораца константно траје. Прије одласка у Сирију, у Ошвама је живио и Емрах Фојница, који је уз Мевлида Јашаревића, оптужен за терористички напад на  Амбасаду САД у Сарајеву. На путу џихада из овог села, осим Фојнице, погунили су и Азмир Алишић, Елвис Хајрић и Атиф Нухановић. Наша телевизијска екипа била је у Ошвама. 

На улазу у село дочекао нас је извјесни Хамат, који је први дошао у Ошве. И то из Аустрије. Поријеклом је из Зворника. Вехабија је, али није у добрим односима са групом коју предводи Изет Хаџић, пријератни гитариста рокенрол бендова. Није желио да га снимамо. Хамат каже да се овдје спремају за рат и да ће врло брзо и овдје сви који другачије тумаче вјеру имати проблема. Он их је имао.

Ошве се налазе на само седам километара од центра Маглаја. Пут је лош, макадамски, а мјесто идеално за изолацију. Слаб је, или готово га никако нема, и сигнал мобилне телефоније. Село је прије рата било српско са 350 кућа. Данас у њему живе само четири српске породице.

У Ошве долазе и купују земљу и куће вехабије из цијеле ФБиХ. Само су двојица из овог села. Српска имања се продају за велики новац- и по 150 хиљада КМ. Петнаест кућа је већ направљено, граде се још четири.

Земљу у селу је купио и Харун Мехичевић, звани Абу Талха, кога аустралијска полиција терети за тероризам, подршку Исламској држави и врбовање бораца за џихад. Нико из ове заједнице није желио да стане пред нашу камеру.