latinica  ћирилица
27/05/2015 |  22:20 | Аутор: СРНА

Еврокомесар Хан посредује у рјешавању македонске кризе

Еврокомесар за проширење и политику сусједства Јоханес Хан допутоваће у понедјељак, 1. јуна, у Скопље како би посредовао у другом директном сусрету између лидера владајућег ВМРО-ДПМНЕ Николе Груевског и најутицајнијег опозиционог Социјалдемократског савеза Македоније Зорана Заева у рјешавању политичке кризе.
Јоханес Хан (Фото: Armend Nimani) - Фото: AFP
Јоханес Хан (Фото: Armend Nimani)Фото: AFP

Хан ће у македонску пријестоницу допутовати са тројицом европосланика Ивом Вајглом, Ричардом Ховитом и Едвардом Куканом, а планирано је да се након тога, састанку прикључе и лидери двије водеће политичке странке македонских Албанаца – Али Ахмети из Демократске уније за интеграцију и Мендух Тачи, предсједник Демократске партије Албанаца (ДПА), јавили су вечерас скопски медији, позивајући се на дипломатске изворе.

Груевски и Заев већ су разговарали у Стразбуру, а сусрет лидерске четворке биће четврти од избијања политичке кризе.

Од исхода ових сусрета највјероватније ће зависити да ли ће се криза у Македонији рјешавати дијалогом између политичких странака, или ће ЕУ, ипак морати да донесе одлуку о именовању специјалног представника.

Скопски медији пренијели су данас изјаву бившег шведског премијера Карла Билта, који је на свом Твитер налогу објавио да је сада вријеме за отпочињање озбиљног посла на стратегији за превенцију конфликта и резолуцију за Македонију, што је протумачено да је еврокомесарка за спољну политику и безбједност Федерика Могерини пронашла најављеног посредника ЕУ за кризу у Македонији.