latinica  ћирилица
28/05/2015 |  07:30 | Аутор: Б92

Жестоке критике УЕФА ма рачун ФИФА

Извршни комитет УЕФА жестоко је критиковао ФИФА због уништавања репутације фудбала након хапшења званичника ове институције због корупције.
Мишел Платини и Сеп Блатер - Фото: Getty Images
Мишел Платини и Сеп БлатерФото: Getty Images

Најмање шесторица високих челника ФИФА су ухапшена у Цириху, укупно 14 особа укључујући и представнике двије компаније, због узимања мита у посљедњих 25 година.

Све се то десило само неколико дана уочи конгреса ФИФА на којем би требало да се бира нови предсједник, па челници УЕФА разматрају могућност да га бојкотују, те тражи одлагање избора.

"Данашњи догађаји су катастрофални за ФИФА и уништавају глобалну слику о фудбалу. УЕФА је дубоко шокирана и разочарана. Ови догађаји су још једном показали да је корупција дубоко укоријењена у култури ФИФА. Потребан је "рестарт" цијелог система и спровођење стварих реформи", истиче се у саопштењу УЕФА.

"Предстојећи Конгрес ће се вјероватно претворити у фарсу па због тога УЕФА пажљиво разматра могућност да не учествује, јер ће тренутни систем, ако не буде заустављен, убити фудбал. Чланице УЕФА ће у четвртак, уочи Конгреса ФИФА, одлучити о даљим корацима како би заштитили фудбалску игру", додаје се у саопштењу из Варшаве.

"У међувремену, чланови Извршног одбора УЕФА су увjерени да је веома потребна промjена вођства ФИФА и увjерени смо да би Конгрес ФИФА требало да буде одложен, а нови избори организовани у року од шест мјесеци", закључују челници УЕФА.