latinica  ћирилица
28/05/2015 |  08:45 | Аутор: РТС

Кинези открили Америку 70 година прије Колумба?

Кинески муслиман и евнух Џенг Хе покренуо је 1405. године прво од седам путовања на запад из Кине преко Индијског океана. Током сљедећих 30 година, командујући највећом флотом на свијету финансираном од стране династије Минг, пловио је до истока Африке и Персијског залива. То су утврђене историјске чињенице. Иако неки тврде да је стигао и до Америке 70 година прије Кристифора Колумба, већина историчара сматра да то није тачно.
Спорна карта свијета морепловца Џенг Хеа (Фото: Liu Gang) -
Спорна карта свијета морепловца Џенг Хеа (Фото: Liu Gang)

Ако је вјеровати мапи која је до свјетске јавности испливала 2001. године, када је шангајски адвокат Лиу Ганг купио од локалног дилера умјетнинама, онда је баш то и случај. „Општа карта интегрисаног свијета“ која датира из 18. вијека копија је мапе из 1418. године, која, наводно, показује свијет који је открио Џенг Хе.

Уколико би се ово испоставило као истина, то би потпуно измијенило историјске књиге, јер би значило да су Кинези 70 година прије Колумба открили Америку и опловили свијет, пише часопис Inteligent Life, који се детаљно позабавио контроверзним наводима.

Лиу Ганг истиче да мапа коју је купио доказује да је Џенг Хе истражио оба пола, Северну и Јужну Америку, Медитеран и Аустралију. Прије нешто више од 10 година Гавин Мензиес искористио је мапу за своју књигу 1421: the year China discovered the world.

Међутим, многи историчари тврде да се ради о копији европске мапе из 17. вијека. Њихови аргументи? 

На карти се јасно разазнају облици континената. И док су одређени елементи мапе изразито у складу са кинеском традициом мапирања, неки су у суштој супротности. Мапа је јасно подијељена на двије хемисфере, што се ексклузивно може приписати само европској картографској традицији.
 
Калифорнија је приказана као острво, што је копирано из европских мапа из 17. вијека. На мапи се Џенг Хе ословљава као Ман Санбао (његово право име), што би било незамисливо јер му је сам кинески цар дао презиме Џенг.

Кинески адмирал Џенх Хе (Фото: CORBIS)

Унутрашњост континената (укључујући ријечне токове хиљадама километара далеко од обале) је невјероватно детаљна и поморски истраживачи никада не би могли тако детаљно да опишу унутрашњост копна.
 
Хималаји су означени као највиши планински венац на свијету, што је тек утврђено у 19. вијеку.

Сви ови детаљи већину историчара наводе на закључак да мапу није израдио Џенг Хе. Прво, само су Европљани приказивали свијет у двије хемисфере. Друго, европским истраживачима су биле потребне стотине година путовања и пловидбе да би мапирали унутрашњост континената, што значи да би Џенг Хеу било немогуће да све то открије за 30. Треће, Арктик се први пут појављује на кинеским мапама 1593. године. Четврто, највиши планински масив тако је означен тек у 19. вијеку.

„Ова мапа је потпуно бесмислена“, каже професор Тимоти Брук са Универзитета у Британскј Колумбији. Он вјерује да је то копија европских мапа. Упркос томе, сматра да је карта прилично интересантна због велике популарности Џенг Хеа посљедњих година.
„Он је несумњиво био велики морепловац, али је заборављен све до деведесетих година 20. вијека када је поново 'васкрснут' као национални херој. Запад је имао Колумба, па су и Кинези морали да нађу неког“, каже Брук.

Иако су и Колумбо и Џенг Хе пловили морима, њихови циљеви су били различити. Колумбова мисија била је комерцијална, а Џенг Хеова дипломатска - он је био послат од стране новог цара да доведе изасланике из других земаља како би учврстио легитимитет новог цара.

За његовом смрћу завршило се и кинеско истраживање мора. Нови цар након њега није желио да финансира нове скупе експедиције и у наредних неколико стотина година Кина се затворила. Шта би се десило да је Кина наставила да плови морима је питање о ком се може само нагађати.
 
Умјесто тога, док је Колумбо утврдио пут у Нови свијет, Џенг Хе је тихо умро и мало ко ван Кине зна за њега.
 
Ипак, треба напоменути да су становници пацифичких острва дошли до Америке и населили је можда и прије Колумба. Недавна анализа генетичког материјала бразилског племена Ботокудос открила је трагове полинежанског ДНК материјала.