latinica  ћирилица
28/05/2015 |  09:41 | Аутор: СРНА

Кесић: Српска не смије да помисли да више није у опасности

Шеф Представништва Републике Српске у Вашингтону Обрад Кесић сматра да би била грешка да Српска помисли да више није у опасности, јер још има оних који заступају неку идеалистичку визију БиХ у којој нема простора за самосталну Републику Српску.

"Али не самосталну у смислу да то значи независна Република Српска, како неки покушавају да наметну и тиме користе референдум као неко средство пријетње. Према мом мишљењу, та самосталност не значи да не може да се нађе у оквиру БиХ. Нико од људи са којима имам контакт у Српској не говори о некој авантури да се иде према независности", рекао је Кесић за "Независне новине".

Он сматра да Америка има политику која је наметања оставила иза себе, истичући да је до промјене у америчком ставу дошло историјском одлуком предсједника Републике Српске Милорада Додика да каже "не" бившем високом представнику за БиХ Мирославу Лајчаку.

"У том моменту све се промијенило и Америка прихвата децентрализовану БиХ. Али инерција је остала – више се не говори отворено о укидањима, него се, некако стидљиво, провлачи слика да би сви живјели боље ако би ентитети пренијели неке надлежности", нагласио је Кесић.

Он је оцијенио да САД имају добре намјере према БиХ, али да су раније неке дипломате у америчкој администрацији хтјеле да промијене Дејтонски мировни споразум.

"Неке дипломате које су биле задужене за БиХ у њиховој администрацији су хтјеле да промијене Дејтон. Они су сматрали да БиХ не треба да буде високодецентрализована. Нису се слагали да треба да постоји Република Српска", рекао је Кесић.

Он је подсјетио на изјаве Медлин Олбрајт и Ричарда Холбрука да им је највећа грешка била што су прихватили Републику Српску, јер су знали да без Републике Српске не би било ни Дејтона, али су имали жељу да то накнадно "поправе".