latinica  ћирилица
28/05/2015 |  10:16 | Аутор: ТАНЈУГ

Мемфис се опростио од Б.Б. Кинга

Град гдје је Б.Б. Кинг почео своју каријеру опростио се у сриједу од блуз легенде са хиљадама људи који су по киши шетали поред ковчега узвикујући "живио краљ!"
Б. Б. Кинг (Фото: polarmusicprize.org/Bob Guthridge) -
Б. Б. Кинг (Фото: polarmusicprize.org/Bob Guthridge)

Процесија се кретала историјским Бил стритом, улицом која пролази кроз центар града и позната је по блуз клубовима и која је Кингу донијела једно "Б" у имену.

"Враћа се кући, мјесту гдје су некада црни музичари тешко успијевали", рекао је Карвер Рандл, дугогодишњи пријатељ Кинга који је преминуо у Лас Вегасу 14. маја у 89. години.

Кинг је постао жива легенда у цијелом свијету, раме уз раме са другим "локалцем" из Мемфиса - Елвисом Прислијем. Али Кингове везе са Мемфисом никада нису прекинуте.

"Б.Б. Кинг и Мемфис су имали дугогодишњу љубавну везу", рекао је градоначелник А.Ц. Вартон.

Учесници процесије, у којој је било и младих и старих, мушкараца и жена, црних и бијелих, сјећали су се "краља". "Осјећамо се као да смо изгубили деку", рекла је Кејт Хакет.

На челу поворке била је Гибсон гитара названа "Лусил" по гитари коју је Кинг волио да свира. Бенд је свирао познату нумеру "When The Saints Go Marching In".

Почевши каријеру у клубовима, Кинг је постао познат као "блузер из Бил стрита" да би касније постао Б.Б. Кинг. Његово право име било је Рајли Б. Кинг. Улица више није на врхунцу славе али није ни у потпуности заборавила на своју прошлост и ноћу се још увијек понегдје може чути блуз.

"Било је као Њујорк педесетих. Ако бисте успјели на Бил стриту, успјели бисте свуда. Б.Б.Кинг је био симбол те ере", каже Џејн Елен Вајт из чувеног студија Сан где су Кинг, Мади Вотерс и Елвис снимали своје албуме.

Кинг је рођен у сиромашној породици и радио је на пољима памука. За многе, био је примјер патњи црнаца на Југу током сегрегације.

"Музика Б.Б. Кинга је мелем за душу. Говори ми да не патим само ја", каже Александер Хамилтон Ворнер, 60-годишњи Афроамериканац из Мемфиса.

Јучерашња почаст умало се није догодила. Ове седмице била је изведена аутопсија Кинговог тијела након што су његове двије ћерке оптужиле његовог менаџера да га је отровао. Кинг је боловао од дијабетеса посљедње двије деценије живота.

Током 60-годишње каријере чешће је био на путу него код куће и турнеје су утихнуле тек прошле године.

Контроверза око тровања није претјерано интересовала људе који су јуче славили његов живот и музику, пише АФП.

"То се догодило Мајклу Џексону и Елвису Прислију. Увијек ће бити контроверзи када легенде умру. Боље да сачекамо и ожалимо га", каже Алвин Лонг из Мемфиса.

Оно што људе много више брине је да ли ће блуз нестати са одласком његових "амбасадора" попут Кинга.

"Дио мог дјетињства одлази. То је била музика коју су моји родитељи слушали. Надам се да нећемо остати без блуза", рекла је Дарлин Балер.

Морис Хардвеј који је у Мемфис стигао из Калифорније како би присуствовао процесији сматра да ће блуз опстати. "И за 100 година увијек ће бити некога на свијету ко ће желити да пјева блуз, да говори о свом болу, финансијским проблемима или плаче што га је жена напустила".

Послије процесије, Кингов ковчег симболично је уперен ка Мисисипију, мјесту рођења блуза, гдје је Кинг рођен и гдје ће бити сахрањен у суботу.