latinica  ћирилица
28/05/2015 |  14:37 | Аутор: РТРС

РТРС: Одлагање дигитализације не значи медијски мрак! (ВИДЕО)

Поводом информација у јавности да до дигитализације у Републици Српској и Федерацији БиХ неће доћи ускоро и да ће наступити медијски мрак, огласио се Драшко Милиновић, генерални директор Радио-телевизије Републике Српске.
РТРС - РТВ Дом - Фото: РТРС
РТРС - РТВ ДомФото: РТРС

Саопштење преносимо у цјелости:

"Очигледно је да у БиХ 17. јуна 2015. године неће доћи до преласка емитовања са аналогног на дигитални сигнал, како је првобитно било планирано. То, међутим, не значи да ће наступити медијски мрак, како то појединици покушавају да представе, нити ће сигнал телевизијских станица у Републици Српској и Федерацији БиХ бити ометан, односно "покривен", дигиталним сигналом из сусједних земаља, што се, такође, ових дана чује у јавности.

Босна и Херцеговина има око 1.000 километара границе са Хрватском, у којој се већ емитује дигитални сигнал и у којој је први дигитални предајник постављен још 1996. године. И поред тога, без већих проблема годинама емитујемо аналогни сигнал. Такође, мањи проблеми могу настати кад се у Србији, у пуном капацитету, пређе са аналогног на дигитални систем емитовања.

До кашњења у БиХ је дошло, јер је читав процес дигитализације од почетка вођен погрешно, уз учешће мале групе људи, наслоњене на Министарство комуникација и транспорта у Савјету министара БиХ. Процес је вођен врло упитно, без активног учешћа свих представника три јавна сервиса у свим сегментима процеса. То је и највећа грешка у првој фази дигитализације и зато смо данас ту гдје јесмо. Осим тога, дигитализација се изричито не спомиње ни у једном законском акту у БиХ, који би требало да третира ову област, јер остале земље имају законе о дигиталној радио-дифузији, а важећи Закон о комуникацијама БиХ у само пет ставова једног члана регулише област емитовања.

Али зато, о дигитализацији причаји сви, позвани и непозвани, политичари, медији, појединици, а истовремено у БиХ нема ни десет стручњака који се разумију у ову проблематику, а да не говоримо о кадру који би требало да управља читавим системом. Од свега је, ипак, најгоре што гледаоци, односно грађани, којих се то највише и тиче, о томе не знају готово ништа, што није њихова кривица.

Нико није обавијестио грађане да је опрема набављена у првој фази дигитализације, под чудним околностима, примарно базирана на "ДВБ-Т стандарду", који је напуштен, или је у фази напуштања у свим европским земљама. Осим тога, та опрема има врло упитан правни статус, а РТРС не жели да покрива било чије пропусте. Ми настојимо да, на законит начин, преузмемо и инсталирамо опрему за дигитално емитовање на нашим објектима. На томе инсистирамо од почетка.

У том контексту, охрабрује приступ новог министра комуникација и транспорта у Савјету министара БиХ, Славка Матановића, за разлику од претходног министра и његовог Кабинета.

Због тога позивамо све у БиХ, који имају интерес, обавезу или надлежност, за процес преласка са аналогног на дигитални систем емитовања, да читав процес врате у легалне оквире и усмјере на његове стварне носиоце, а то су, у овој фази, искључиво јавни емитери. Без договора јавних емитера и надлежних органа и инститиција, овај процес неће и не може бити успјешно окончан.

Овом приликом апелујем на одговорне, који су до сада водили процес дигитализације, да упознају грађане са стандардима емитовања дигиталног сигнала, што до сада нису учинили. Ово говорим због тога да се грађани не би излагали двоструком трошку приликом набавке "сет топ боксова", односно дигиталних пријемника, због будућих, евентуалних промјена у "ДВБ-Т стандардима" емитовања, односно да им објасне који типови телевизора и дигиталних пријемника су већ прилагођени за пријем дигиталног сигнала, што је била обавеза оних који су до сада водили процес дигитализације.

Морам да подсјетим, да су Република Српска и Федерација БиХ, у постојећем систему аналогног емитовања били незаштићени због нерада Регулаторне агенције за комуникације БиХ (РАК), а питање је шта ће тек бити када почне дигитално емитовање.

На примјер, због нерада РАК-а, РТРС је на 6. каналу, у западном дијелу Републике Српске, више од 15 година имао сметње због предајника РТВ Словеније, који је радио на радио-релејном предајнику "Нанос". Због тога су уочене сталне сметње у емитовању нашег програма. Исти проблем је и на 12. каналу на предајнику на Требевићу, због једног од предајника Радио Телевизије Србије.

Да не говорим о нелегалном раду појединих предајника комерцијалних телевизија у Републици Српској и Федерацији БиХ, неиспуњавању техничких услова, као и самом начину издавања дозвола.

Због тога, још једном позивам РАК да најкасније до 17. јуна 2015. године изда трајне, појединачне дозволе емитерима у БиХ, за шта је РТРС још прије шест мјесеци испунила  потребне услове.

Подсјећамо да је РТРС, прије неколико година, једина у БиХ, била спремна на тестно емитовање дигиталног сигнала и да је пустила дигитални сигнал сва три јавна сервиса у БиХ, а да је зато кажњена од РАК-а."