latinica  ћирилица
28/05/2015 |  15:39 | Аутор: СРНА

Црна Гора- Страни радници могу радити током туристичке сезоне

Скупштина Црне Горе усвојила је данас предложене измјене Закона о странцима којима се примјена његова два члана одгађа до 1. новембра.

Усвајањем измјена Закона одгођена је примјена прописане обавезе да се дозвола за привремени боравак и рад странаца ради њиховог запошљавања и сезонског запошљавања издаје само ако на евиденцији Завод за запошљавање нема незапослених црногорских држављана који испуњавају услове за заснивање радног односа на том радном мјесту.

Измјенама, које су предложили посланици Социјалистичке народне партије предвиђена је привремена суспензија чланова 64 и 66 Закона који је ступио на снагу 1. априла, док је Влада средином маја донијела одлуку о одгађању његове примјене до новембра.

Споран је био и изузетак који се односио на запошљавања извршних директора страних компанија регистрованих у Црној Гори и руководећег кадра у њима.

Из Демократске партије социјалиста  је речено да је сваки закон квалитетан онолико колико је примјењив у пракси, а да је Закон о странцима од почетка примјене показао одређене недостатке, због чега би требало радити на његовом етапном прилагођавању које би се заснивало на потребама послодаваца.