latinica  ћирилица
28/05/2015 |  17:17 | Аутор: Независне

Шарићеви адвокати: Оптужница се заснива на лажним исказима

Браниоци у процесу против Дарка Шарића и осталих оптужених за шверц кокаина кокаина из Латинске Америке у Западну Европу наставили су данас излагање завршних ријечи, тражећи од суда да одбије оптужницу.

Они су тврдили да је оптужница заснива на лажним исказима свједока сарадника, као и да је процес осуђен на пропаст јер отпочетка "није био фер".

Своју завршну ријеч дали су и адвокати свједока сарадника Драшка Вуковића и Радана Адамовића.

Бранилац другооптуженог Горана Соковића адвокат Марко Кљајевић је у наставку свог јучерашњег излагања навео је да се ту ради о исконструисаној оптужници која треба да буде одбијена.

Осврћући се на дио исказа сведока сарадника Драшка Вуковића о фабрици кокаина у Аргентини, Кљајевић је навео да би његова прича могла да послужи као сценарио за трећеразредни холивудски филм.

Бранилац Борислава Туњића адвоакт Драган Плазинић рекао је да су оптужени у овом процесу осуђени и прије почетка суђења због медијске хајке која се против њих водила подсјећајући да су га и користиле и извршне власти у своју промоцију.

Плазинић је предложио судском вијећу да његовог брањеника ослободи "да га не би касније рехабилитовао као Дражу".

Суђењу ни данас није присуствовао главни Шарићев адвокат Радослав Баћовић, за којег се названично говори да се неће појављивати до краја суђења.

Завршну ријеч ће најприје изложити адвокати окрвиљених којих је 24-ро у овом поступку, иако је њих 14 још увијек у бјекству.

Потом ће завршне ријечи дати Шарић и остали оптужени.

Након што сви кажу шта имају у завршници, суд ће одредити датум изрицања првостепене пресуде.

Тужилаштво за организовани криминал је прије десетак дана у својој завршној ријечи предложило Специјалном суду да Шарића и остале осуди на максималну казну затвора од 30 до 40 година затвора због организовања криминалне групе и кријумчарења укупно 5,7 тона кокаина из Латинске Америке у Западну Европу.

Тужилаштво сматра да је доказано да су оптужени извршили кривична дјела која им се стављају на терет, а то су удруживање ради вршења кривичних дјела и стављање у промет опоних дрога, као и да за оптужене нема олакшавајућих околности, док је отежавајућих на претек јер су све "радили са директним умишљајем а побуде су биле исљкучиво стицање енормне финансијске користи.

Тужилац је за свједоке сараднике тражио знатно мање казне.

Тако је предложио да Небојша Јоксовић добије не више од шест мјесеци затвора, Радан Адамовић не дуже од десет, док је за Драшка Вуковића тражио не више од осам мјесеци.

Овај процес који се води по шест спојених оптужница против укупно 36 окривљених, од којих је још њих 14 у бјекству, почео је у октобру 2009. године хапшењем првих осумњичених и запленом око двије тоне кокаина у Уругвају, а касније је више пута проширен.

На оптуженицкој клупи Специјалног суда у Београду су осим Шарића још девет оптужених, других девет је закључило споразум о признању кривице, а тројица су добила статус свједока сарадника.

На оптуженичкој клупи су осим Шарића, Никола Димитријевић, Жељко Вујановић, Милош Цајић, Борислав Туњић, Никола Димитријевић, Живко Сибински, Бобан Стојиљковић, Марко Дабовић и Александра Мишић.

У априлу 2013. године у Специјалном суду у Београду је кренуло обједињено суђење Шарићевој групи по шест оптужница због шверца више од укупно 5,7 тона кокаина из Уругваја, Бразила и Аргентине у Западну Европу током 2008. и 2009. године.

У бјекству су још Родољуб Радуловић, Горан Соковић, Марко Пандрц, Ненад Новаковић, Бошко Недић, Дарко Тошић, Дарко Газдић, Милован Миловац, Бојан Станојковић, Петар Обрадовић, Марко Рачић, Владимир Рачић и Небојша Сретеновић.

За њима трага Интерпол.