latinica  ћирилица
28/05/2015 |  19:20 | Аутор: СРНА

Најбогатији у региону: Тодорић први, Мишковић четврти

На листи најбогатијих предузетника у региону, који у новом издању доноси часопис Форбс, прва три мјеста држе Хрвати Ивица Тодорић, власник концерна Агрокор, Бранко Роглић власник дистрибутерске компаније Орбико и Емил Тедески, власник Атлантик групе, док је на четвртом мјесту српски бизнисмен Мирослав Мишковић.

Мишковић се вратио на врх љествице у Србији са 463,7 милиона евра прихода Делта холдинга, док је прошлогодишњи лидер Миодраг Костић са својом МК Групом потонуо 20 одсто, пренио је загребачки Јутарњи лист.

Иза Мишковића, друго мјесто у Србији дијеле Саша Глушац, Ивица Вукелић и Велибор Ђуровић, сувласници новосадског Ауторитас инвестментса, чији је приход износио 369,4 милиона евра, пренио је загребачки Јутарњи лист.

На врху листе највећих предузетника у Словенији по приходу нашли су се Иза и Само Логин, брачни пар чија је фирма Оутфит7, специјализована за мобилне апликације, остварила 617,2 милиона евра.

Логини су тако претекли Сандија Чешка, власника телемаркетиншке фирме Студио Модерна која је лане имала 390,7 милиона евра прихода.

У Босни и Херцеговини највећи је Изудин Ахметлић, чија је Хифа група, која послује у нафтном сектору, остварила 330,5 милиона евра. Други је Сенад Џамбић, чији је трговачки ланац Бинго имао 258,9 милиона евра.

На првом мјесту у Македонији трећу годину заредом је Минчо Јорданов, власник низа углавном металуршких и грађевинских фирми, а вриједност његових удјела је 26,4 милиона евра. Други је нафташ Андреја Јосифовски са 22,5 милиона евра вриједним дионицама.