latinica  ћирилица
28/05/2015 |  19:30 | Аутор: Блиц

Уелбекове "Елементране честице" ипак у Дубровнику

Представа "Елементарне честице" Мишела Уелбека, у режији Ивице Буљана, чија је недавна најава отказивања изазвала бурне реакције у јавности, ипак ће бити играна на 66. Дубровачким љетњим играма.
Мишел Уелбек - Фото: ТАНЈУГ
Мишел УелбекФото: ТАНЈУГ

Програм 66. Дубровачких игара потврђен је на јучерашњој сједници Вијећа Дубровачких љетњих игара већином гласова, и то у верзији која је утврђена у марту.

Новонастали мањак у финансијском плану - проузрокован повлачењем Дубровачко-неретванске жупаније као суфинансијера овогодишњег фестивалског програма, надокнадиће Министарство културе Хрватске и Град Дубровник.

Жупанија је тражила и процјену ризика постављања Уелбекове представе, након чега је МУП Хрватске утврдило да би њено извођење "представљало безбједносни ризик".

Министар културе Берислав Шипуш недавно је изразио увјерење да ће представа "Елементарне честице" ипак бити играна, а исту наду изразило је и руководство Игара.

Шефица драмског програма Игара Мани Готовац изјавила је да се нада да неће доћи до негације Дубровника, који "носи свој знак и своју заставу либертас". Она је тада оцијенила и да политичари не желе "бламажу о којој говори цио свијет" и да су се "укључили разумно у цијелу ову збрку која је настала захваљујући дубровачком жупану који није прочитао књигу и не зна о чему прича или нема добре савјетнике".

И министар унутрашњих послова Ранко Остојић недавно је изјавио да ће полиција осигурати извођење "Елементарних честица".

Дубровачки жупан Никола Доброславић заузео се против играња те представе, оцјењујући да је Уелбек аутор чији ставови о исламу могу бити увредљиви за Дубровчане и њихове госте.

Позоришна адаптација овог Уелбековог романа замишљена је као средишња драмска премијера 66. Дубровачких љетњих игара, а њено извођење планирано је на плажи у Купарима.

Мишел Уелбек, један од најконтроверзнијих и уједно најпопуларнијих француских савремених писаца, написао је роман "Елементарне честице" (1998) као причу о два полубрата, који представљају заправо двије хемисфере ауторове личности. Роман је уједно и прича о кризи данашње цивилизације.

Уелбек је за овај роман добио “Награду Новембар" и проглашен је "нихилистичким класиком".