latinica  ћирилица
28/05/2015 |  20:23 | Аутор: Б92

САД: Сјеверна Кореја појачава војне активности

Сателитски снимци показују да се изводе опсежни нови радови на главном сјевернокорејском полигону за лансирање ракета.
Ким Џонг Ун - Фото: AFP
Ким Џонг УнФото: AFP

То је знак да је сјевернокорејски вођа Ким Џонг Ун одлучан да настави свемирски програм земље упркос међународној забрани, навео је амерички научни Институт САД-Кореја.

Савет безбједности УН забранио је Сјеверној Кореји да лансира ракете зато што та технологија може да буде употребљена и за лансирање блистичких ракета.

Ким Џонг Ун је међутим рекао овог мјесеца да Сјеверна Кореја никад не може да одустане од свог свемирског програма.

Сјеверна Кореја унапређује свој лансирни полигон Сохае на западној обали земље од средине 2013. године, послије слања прве ракете у свемир у децембру 2012. Пјонгјанг наводи да је његов свемирски програм искључиво мирнодопски. Институт САД-Кореја, при школи Џонс Хопкинс за високе међнародне студије навео је да је Сјеверна Кореја завршила проширење лансирног торња крајем прошле године да може да прими веће ракете.

Сателитски снимци показују да је од тада Сјеверна Кореја радила на изградњи помоћне зграде и, како изгледа, на покретној платформи која омогућава да се склопљена ракета пренесе шинама до лансирне платформе. Институт наводи да инсталације личе на кинеске али да нема јавно доступне доказе који указују на то да Пекинг помаже Сјеверној Кореји. Најновији снимци датирају од 16. маја.

"Програм унапређења инсталације Сохае представља значајна финансијска, материјална и људска улагања и још један је показатељ, уз јавне изјаве, да је Сјеверна Кореја одлучна да настави свој свемирски програм", наводи се у анализи Института.