latinica  ћирилица
28/05/2015 |  20:32 | Аутор: СРНА

Уставне промјене само уз сагласност свих

Европска унија у потпуности поштује постојећу уставну структуру БиХ на коју су пристали сви конститутивни народи, изјавио је Срни портпарол Делегације ЕУ у БиХ Енди Мегафи поводом изјаве представника СДА да ће се ова странка залагати за нови устав који би дефинисао "Републику БиХ" са три нивоа власти.
Сарајево (Фото: skyscrapercity.com) -
Сарајево (Фото: skyscrapercity.com)

"Постојећи Устав садржи могућности за измјене и процедуре су јасно дефинисане, али то захтијева консензус свих народа у земљи. Кључни проблеми са којима се данас суочава БиХ су социо-економске природе, укључујући отварање нових радних мјеста и подстицање привредног раста и инвестиција", рекао је Мекгафи.

Он је напоменуо да би изградња функционалне тржишне економије сада требало да буде у центру пажње, као што су се сагласиле све политичке партије, те да се из тог разлога у јуну очекује дефинисање иницијалног плана реформи.

Реагујући на став СДА изречен на Шестом конгресу странке, портпарол ОХР-а Елдар Субашић изјавио је Срни да је ОХР у бројним приликама нагласио да се уставна структура БиХ, која укључује постојање ентитета, једино може мијењати у складу са поступком измјене устава описаним у самом Уставу БиХ.

Он је нагласио да све институције на свим нивоима власти имају обавезу да поштују постојећа уставна рјешења, осим у случају да Парламентарна скупштина БиХ одлучи да измијени Устав.

У Канцеларији за односе с јавношћу Амбасаде САД Срни је речено да су најважније реформе за БиХ оне које ће се бавити системским недостацима који успоравају економски развој и успјешно руковођење земљом.

У Амбасади САД истичу да је интерес грађана да се политички лидери усмјере на такве реформе, које је могуће проводити унутар постојеће структуре ако за то постоји политичка воља.

"Наш став је добро познат. Све док парламент БиХ не покрене поступак за промјену постојећег Устава у складу са вољом свих грађана, уставна структура успостављена Дејтонским мировним споразумом - БиХ као демократска, мултиетничка, суверена и независна земља, са неупитним територијалним интегритетом, која се састоји од два ентитета - мора бити поштована од свих страна и на свим нивоима", наглашавају у америчкој Амбасади.

На Шестом Конгресу СДА наглашено је да ће се ова странка залагати за нови устав БиХ који би дефинисао "Републику БиХ", са три нивоа власти.

Новоизабрани потпредсједник странке Шефик Џаферовић рекао је да ће се СДА залагати за нови устав који би дефинисао "Републику БиХ" са три нивоа власти, од чега би регионални ниво власти чинило пет или више мултиетничких регија, а локални би чиниле општине и градове.