latinica  ћирилица
28/05/2015 |  20:33 | Аутор: СРНА

Продужена наплата РТВ претплате путем телекома

Представнички дом ПС БиХ вечерас је по хитном поступку усвојио Приједлог закона о измјени Закона о јавном РТВ систему БиХ, којим је предвиђено да у наредних пола године буде продужена наплата РТВ таксе путем телеком оператера.
Представнички дом Парламента БиХ (фото: С. Салетовић) -
Представнички дом Парламента БиХ (фото: С. Салетовић)

Посланик СДП БиХ Мирсад Мешић упутио је у парламентарну процедуру ову измјену с обзиром да је 26. априла истекла дозвола на основу које телеком оператери наплаћују РТВ таксу, а до сада није дефинисан нови модел наплате РТВ таксе.

Мешић у образложењу предложене измјене подсјећа да су се три јавна РТВ сервиса - БХРТ, РТРС и ФТВ обратили Парламентарној скупштини БиХ и Савјету министара БиХ са приједлогом да и по истеку рока за наплату РТВ таксе путем телеком оператера буде настављено убирање таксе по постојећем моделу до успостављања новог.

То би, према Мешићевом мишљењу, оставило могућност да овај начин наплате РТВ таксе траје неограничено дуго, због чега он предлаже рок од шест мјесеци, оцјењујући да је то довољан период да буде дефинисан нови модел.

Усвојена је посланичка иницијатива замјеника предсједавајућег овог дома Младена Босића (СДС) за уврштавање у дневни ред тачке "Информација Регулаторне агенције за комуникације /РАК/ БиХ о цијенама услуга мобилних оператера у БиХ".

"Већ дуже вријеме примијетно је да грађани БиХ плаћају много више цијене услуга кориштења мобилне телефоније од сусједних земаља. Нека истраживања показују да корисници мобилне телефоније у БиХ плаћају високе цијене разговора и преноса података уз драстично мањи квалитет услуга у односу на окружење. Иако у БиХ тренутно послује шест мобилних оператера, стиче се утисак да не постоји стварна конкуренција и да су грађани у БиХ оштећени", наводи се у образложењу Босићеве иницијативе. У иницијативи се наводи да РАК треба да обезбиједи информацију о цијенама услуга оператера у БиХ с упоредним цијенама услуга у региону и Европи.

"Потребно је утврдити колике су цијене и какав је квалитет услуга телеком оператера и њихово поређење са конкуренцијом у региону и Европи. Треба пронаћи начин да се проблем превазиђе, да се цијене услуга снизе и ускладе са цијенама у региону", пише у иницијативи.

Усвојени су извјештаји Министарства спољне трговине и економских односа БиХ о издатим исправама за спољнотрговински промет оружја, војне опреме, производа двојне и посебне намјене за 2013. годину и о реализацији спољнотрговинског промета оружја, војне опреме, производа двојне и посебне намјене за 2012. годину.

Усвојен је годишњи и финансијски извјештај Централне банке за прошлу годину, Извјештај о раду Правобранилаштва БиХ за 2014. годину и Извјештај о активностима Канцеларије за ревизију институција БиХ за прошлу годину.

Дата је сагласност за ратификацију Споразума о финансирању између БиХ и Европске комисије у погледу прекограничног програма Бих - Србија у оквиру ИПА за 2013. годину.

Наредна сједница Представничког дома требало би да буде одржана 10. јуна.