latinica  ћирилица
29/05/2015 |  10:35 | Аутор: СРНА

Фролов: Београд нема чему да се нада - гас из Азербејџана већ распоређен

Александар Фролов из Националног енергетског института у Москви каже да Србија нема чему да се нада када је испорука гаса из Азербејџана у питању, јер су количине унапријед договорене и распоређене.

Фролов је нагласио да се максимални обим испорука, које би ишле овим гасоводом, може очекивати тек послије 2020. године.

"Међутим, нажалост по Србију, обими испорука су већ предвиђени и распоређени, због чега ту нема мјеста за српске потребе", рекао је Фролов за "Спутњик".

Он је појаснио да је максимални обим тог гасовода 16 милијарди кубних метара, од чега је за Турску предвиђено шест, док је осталих десет намијењено Европи, а највећи дио за Италију.

"Србија нема других реалних могућности да добија гас по прихватљивим, тржишно исплативим цијенама", каже Фролов.

Он сматра да је српски премијер Александар Вучић апсолутно прозападно оријентисан политичар и да у његовој изјави да је "Србија спремна за диверсификацију извора гаса, због енергетске безбједности и сигурности", не види ништа спорно.

"Он користи проруску реторику само да би добио некакве погодности за Србију и то је потпуно разумљиво", додао је Фролов.

Уредник часописа "Балкан магазин" Јелица Путниковић рекла је за Спутњик да је гас који се помиње из Азербејџана варијанта "на дугом штапу", јер није изграђен и у том капацитету нема мјеста за Србију.

Она је додала да Србија мора да нађе алтернативу за гас који јој сада стиже преко Украјине, додајући да ће, када Русија 2018. или 2019. године престане да шаље гас за овај дио Европе, Србија остати без тог енергента.

"Надам се да ће западноевропске земље, које су себе обезбиједиле гасом преко `Сјеверног тока`, сада наћи алтернативу да нама овдје на југу помогну. Требало би да нам шаљу гас преко `Сјеверног тока` или да нађу нови аранжман са Русијом, да се одобри изградња `Турског тока` преко Грчке, Македоније, Србије до Мађарске", рекла је она.

Гас из Азербејџана би требало да буде испоручиван по гасоводу ТАНАП и ТАП, а Путниковић наводи да је питање ко ће финансирати српско прикључење на гасовод ТАП, јер Србија за то нема новац.

"Конекција која се помиње од Ниша до Димитровграда повезаће нас са бугарским гасоводима, а ни сами Бугари још немају довољно гасних веза са Грчком да могу да нас снабдеју гасом из Азербејџана", додала је она.