latinica  ћирилица
29/05/2015 |  12:30 | Аутор: РТРС

Скупштина дијаспоре и Срба у региону- без делегата из РС

У сусрет засједању Скупштине дијаспоре и Срба у региону које би требало да се одржи у јуну, Република Српска неће имати свог представника. Скупштина иначе броји 45 делегата из цијелог свијета.
Драган Станојевић - Фото: РТРС
Драган СтанојевићФото: РТРС

" Досадашњи представник Републике Српске је била академик Сњежана Савић, али се повукла након именовања у Уставни суд. Била је веома активна, на одласку је потпуно испоштовала процедуру, али након ње из РС нисмо добили новог делегата", каже Драган Станојевић предсједник Скупштине.

"Ми на то не можемо утицати", јер делегате предлажу надлежне организације ,каже Станојевић и додаје: "Било би логично и да Срби из Федерације БиХ буду представљени у Скуштини, али до тога није дошло. Иначе, проблем је у односу броја делегата и земаља које представљају, а суштина је у томе што је закон прављен без нас. Тако се десило да имамо једног делегата из Уједињених Арапских Емирата и једног који заступа цијелу Евроазију, тај огромни простор. И то је нелогично, али ћемо тражити измјене тог закона".

Сходно Закону о дијаспори и Србима у региону Скупштину чини 45 делегата дијаспоре и Срба у региону. Ближе услове и начин избора делагата, као и случајеви престанка мандата делегата прије истека рока од четири године, споразумно утврђују организације које дјелују на територији државе за коју се врши избор одређеног броја делегата.

Станојевић види пропуст законодавца и у формирању броја Савјета који представљају скупштинска тијела.

"Предложио сам посебан Савјет за Србе из региона, јер су њихови интереси потпуно другачији од оних из Европе или других дијелова свијета. Савјет би имао предсједника који би се бавио само регионом", каже Станојевић.

"Постоји много проблема које бисмо морали ријешити на сљедећем засједању, које ће практично бити више радни састанак, јер су делегати у техничком мандату и требало би да дође до избора новог сазива. Сједница ће бити одржана током јуна, а ми смо припремили бројна рјешења која ће коначно устројити рад Скупштине", закључио је Станојевић.

Драган Станојевић је гост-уредник у емисији "Бесједник" која је на програму РТРС Плус у понедјељак 1.6. у 20.15 часова.