latinica  ћирилица
29/05/2015 |  13:14 | Аутор: СРНА

Глухаковић: Брендирањем до европског тржишта

Министар трговине и туризма Републике Српске Предраг Глухаковић изјавио је да брендирање јесте скупо, али је сигурно и исплативо, а циљ Српске је стварање што више брендова који ће бити конкурентни на европском тржишту.
Министар трговине и туризма Републике Српске Предраг Глухаковић на шестој конференцији под називом „Маркетинг у трговини, брендирање производа и услуга“ - Фото: СРНА
Министар трговине и туризма Републике Српске Предраг Глухаковић на шестој конференцији под називом „Маркетинг у трговини, брендирање производа и услуга“Фото: СРНА

Отварајући шесту конференцију под називом "Маркетинг у трговини, брендирање производа и услуга", која је одржана у Привредној комори Бијељине, Глухаковић је рекао да се овом едукацијом оснажују домаћи произвођачи за излазак на тржиште ЕУ, првенствено у области здраве хране.

"У разним производним дјелатностим и услугама Република Српска већ има препознатљиве брендове као што је сир трапист, чија је заштита при крају, имамо добра вина и успјешан винарски кластер од Требиња до Козарске Дубице, а имамо и Бању Врућицу са 100.000 ноћења гостију из ЕУ од 200.000 ноћења остварених прошле године", рекао је Глухаковић.

Према његовој оцјени, бренд Семберије сигурно је познати семберски купус за који је већ заинтересована Велетржница Београд, балкански лидер у области трговине.

Глухаковић је рекао да и квалитетна домаћа ракија може да буде значајан бренд ове регије и подсјетио да је недавно завршена заштита чувене домаће ракије Дрења са подручја Дрвара.

Он је истакао да Велетржница Београд нуди произвођачима из Републике Српске да годину дана бесплатно користе њену инфрасруктуру и логистику, само да дођу са квалитетним домаћим производом и да одрже његову континуирану понуду.

Глухаковић је најавио да ће до краја године конференције о брендирању домаћих производа бити одржане у Источном Сарајеву и Требињу.

Привредници бијељинске регије који су учествовали на конференцији похвалили су сарадњу са Привредном комором и Министарством трговине и туризма Републике Српске у настојању да здрави домаћи производи нађу свој пут до европског тржишта.