latinica  ћирилица
29/05/2015 |  14:45 | Аутор: ТАНЈУГ

Бивши хрватски предсједници: Дестабилизација и покушај државног удара

На Марковом тргу у Загребу данас је дошло до отвореног сукоба полиције и ратних ветерана, који протестују дуже од седам мјесеци, а бивши предсједници Хрватске, Стјепан Месић и Иво Јосиповић, поручују да је ријеч о озбиљној дестабилизацији државе, па чак и покушају државног удара.
Хрватски ратни ветерани у окршају с полицијом - Фото: ТАНЈУГ
Хрватски ратни ветерани у окршају с полицијомФото: ТАНЈУГ

Сада је, сматрају, све у рукама премијера Зорана Милановића.

Некадашњи хрватски предсједник Стјепан Месић рекао је за Јавни сервис да је проблем око бранитеља протестаната требало ријешити у почетку.

"То је морало кулминирати. Бранитељи су обранили Хрватску, они су бранили институције хрватске државе и омогућили да се оне успоставе. Проблем није одмах ријешен на почетку, дакле чим се одуговлачило с рјешавањем од почетка, то је морало кулминирати и сада их морају бранити', рекао је Месић и додао да треба стати на лопту али без постављања ултиматума.

Не може се, каже Месић, ултиматумом разговарати с једном владом, те додаје да Милановић може смирити ситуацију, али само ако одлучи да разговара без постављана услова.

"Мора се одредити позиција и видјети што се може, а што не може ријешити", рекао је Месић, а на питање да ли је ово државни удар рекао је: "Ово јесте покушај државног удара".

Он је објаснио да ићи силом на институције земље значи покушај рушења тих институција.

Бивши предсједник Иво Јосиповић сматра да је ријеч о озбиљној дестабилизацији земље. Упитан шта Милановића спречава да разговара са бранитељима, он је рекао да је вјероватно премијерова жеља да се дијалог одвија у оквирима закона.

Напоменуо је да су протестанти, иако тога можда нису свјесни, дио политичког пројекта, а сви који су у политици на овај или онај начин морају учинити све да се отвори дијалог и да се дијалогом дође до рјешења проблема.

Колико је на Марковом тргу ситуација озбиљна говори и то да је неко вријеме интервенцију пратио и сам директор полиције Владо Доминић, а најдраматичније је било у тренутку када се један ратни ветеран попео на кров зграде насупрот цркве и пријетио самоубиством, али су га колеге наговориле да одустане од своје намјере.

Ноћас је реаговала и предсједница Колинда Грабар-Китаровић и позвала "све одговорне на искорак ка дијалогу и заједничком рјешавању отворених питања", увјерена да је свима стало до стабилности "домовине, њеног уставног и правног поретка, као и међународног угледа".

"У том духу, још једном позивам на достојанство, разум и дијалог," стоји у саопштењу предсједнице Хрватске, док је ресорни министар Предраг Матић поручио да "ултиматум значи да нема разговора" и сматра да су ветерани изманипулисани.

Лидер ХДЗ-а Томислав Карамарко тврди да Хрватска демократска заједница не стоји иза протеста, али да та странка подржава захтјеве ветерана "да премијер сиђе са својих висина и да разговара с њима".

"Влада је на потезу. Милановић ово може ријешити својом добром вољом, нека разговара с њима. Увјерен сам да се може ријешити ситуација", рекао је Карамарко и додао да би волио да се ово прекине.

"Нека се премијер обрати ветеранима, нек дође и разговара с њима. Ко је господин да неће да дође и разговара са инвалидима", рекао је Карамарко.