latinica  ћирилица
29/05/2015 |  14:54 | Аутор: РТРС

Прије 23 године ФК Борац освојио Митропа куп

На данашњи дан, прије 23 године, Фудбалски клуб Борац стигао је до јединог европског трофеја у клупској историји. 29. маја 1992. године Борац је освојио Митропа куп, побједом у финалу над екипом мађарског Вашуташа.
ФК Борац Бања Лука - Фото: илустрација
ФК Борац Бања ЛукаФото: илустрација

На завршном турниру, играном у Фођи, поред домаћина, Борца и Вашуташа, наступио је и тим аустријске Адмире. 

У полуфиналу Борац је бољим извођењем једанаестераца савладао домаћине.

У финалу је на мегдан изабраницима Зорана Смилеског изашао Вашуташ. Након 90 минута, као и у полуфиналу са италијанским клубом, побједника није било (1:1, стријелац за Борац Филиповић), па су о освајачу трофеја одлучивали пенали.

Са бијеле тачке за Борац су били прецизни Шашиваревић, Штављанин, Филиповић, Билбија и Симеуновић, за Мађаре су погађали Нићифоров, Ишчак и Нахочки. Шут Гараса, Симеуновић је одбранио и то је било довољно да Борац освоји вриједан трофеј и тако се придружи Милану, Интеру, Болоњи, Ференцварошу, Аустрији... који су такође освајали овај куп.

ФК Борац (фото: архив)

Након сезоне 1991-92, Митропа куп је угашен, па се, с обзиром на чињеницу да је Борац посљедњи освајач, трофеј овог такмичења и даље налази у Трофејној сали на Градском стадиону.

Финална утакмица са Мађарима уједно је била и посљедња коју је бек Стојан Малбашић одиграо у дресу Великана из Платонове.